Νέο ‘άρωμα’ domain names

 

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το .com και το .org – άντε και κάτι ψιλά.

Τώρα έρχεται  μια σχεδόν άπειρη ποικιλία  νέων διευθύνσεων  Web με καταλήξεις  όπως .perfume, .sports και .paris.

Την Πέμπτη η Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) ενέκρινε τις περισσότερες σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα διευθύνσεων του δικτύου από τη δημιουργία της. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που πέρασαν ομόφωνα από την εταιρίαστη συνεδρίασή της, οποιαδήποτε επιχείρηση, οργάνωση ή χώρα θα είναι σε θέση σύντομα να έχει μια νέα επέκταση διευθύνσεων Web, η οποία θ’ αποκαλείται top-level domain.

Αυτό θα μπορεί να εξομαλύνει το έδαφος για τις διευθύνσεις Web που τελειώνουν σε ονόματα πόλεων, τα εμπορικά σήματα και τις γενικές λέξεις. Από την άλλη, θα μπορεί επίσης να σπείρει τη σύγχυση στα μυαλά των χρηστών, να δημιουργήσει ένα πλήθος νέων τρόπων χρήσης στο σύστημα εξέτασης του Web, αλλά και να αρχίσει ένα κύμα νομικών αψιμαχιών- πέρα από τις εφαρμογές- για να καταχωρηθούν τα εμπορικά σήματα .coke, παραδείγματος χάριν.

Ο πίνακας Icann πέρασε επίσης μια άλλη λιγότερο αμφισβητούμενη πρόταση που θα επέτρεπε σε αυτές τις περιοχές για να καταχωρηθεί στα χειρόγραφα εκτός από τους ρωμαϊκούς χαρακτήρες, όπως τα κινέζικα, Αραβικά και το κυριλλικό αλφάβητο. Οι συγκεκριμένες χώρες θα μπορούσαν να λάβουν το αντίτιμο του κώδικα χωρών δύο-επιστολών τους, όπως .bg της Βουλγαρίας, στο εγγενές αλφάβητό τους.

«Αναμένουμε μια ευρεία σειρά υποψηφίων. Οι γηγενείς κοινότητες μπορούν να προστατεύσουν τις πτυχές της γλώσσας και του πολιτισμού τους,» είπε ο Peter Dengate, πρόεδρος της Icann. «Μπορούμε να δούμε έναν .smith έτσι ώστε όλοι οι Smiths στον κόσμο θα έχουν μια θέση.»

Οι ανώτεροι υπάλληλοι Icann είπαν ότι οποιεσδήποτε εφαρμογές για τα νέα domains, θα πρέπει να περάσουν από μια ανεξάρτητη διαδικασία αναθεώρησης. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την  πρώτη προτεραιότητα στην απαίτηση των εμπορικών σημάτων τους. Εάν υπάρχουν πολλοί που θα διεκδικούν το domain, όπως είναι ήδη η περίπτωση με .sports – οι συγκρούσεις θα επιλύονται μέσω  δημοπρασιών.

Αυτήν την περίοδο, το σύστημα domain names αποτελείται από περισσότερα από 20 καταλήξεις.  Τα  domains μέχρι τώρα έχουν περιοριστεί γενικά στις ετικέτες για τις χώρες – π.χ. .de για τη Γερμανία, – και στις περιγραφές για τις ευρείες κατηγορίες όπως το .com για το εμπόριο και το .org για τις θεσμικές οργανώσεις. Οι επεκτάσεις διευθύνσεων που η  Icann πρόσθεσε πιό πρόσφατα, όπως το .biz το 2001 και .mobi το 2005, έχουν αγνοηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος και σε μερικές περιπτώσεις έχουν υιοθετηθεί συνήθως από spammers και άλλους malefactors.

Ο Ron Τζάκσον, συντάκτης του περιοδικού Domain Journal, είπε ότι  οι νέες διευθύνσεις θα προκαλέσουν σύγχυση κι ότι οι χρήστες δεν θα μπορούν να θυμηθούν εκατοντάδες ή χιλιάδες καταλήξεις του Ίντερνετ.

Ο Lauren Weinstein, ένας ακτιβιστής  Διαδικτύου και συνιδρυτής του People for Internet Responsibility, ανησυχεί ότι το νέο σύστημα θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για για κάποιους, που θ’ αγοράζουν και θα πωλούν τα domains για το κέρδος, και για άλλους που θα προσπαθήσουν  να εκμεταλλευτούν το σύστημα διευθύνσεων.

Όσο για το κόστος, μάλλον θα κυμαίνεται σε αρκετά ψηφία.

 

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/06/26/AR2008062603792.html

http://www.nbr.co.nz/article/unlimited-domain-names-now-grabs-32565