Νέες Αφίξεις στο Χώρο της Ψηφιακής Φωτογραφίας

Με την μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφικών ειδών να πλησιάζει (Photokina 2008 – Κολωνία 23 έως 28 Σεπτεμβρίου 2008), όλες οι μεγάλες εταιρείες συναγωνίζονται σε ανακοινώσεις νέων προϊόντων για να προσελκύσουν όσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Παρακατω παρατίθενται μερικές από τις σπουδαιότερες ανακοινώσεις στο χώρο :

CANON

Η Canon είχε ταράξει τα νερά στο χώρο των ψηφιακών SLR πριν από τρία χρόνια με την παρουσίαση της πρώτης προσιτής dSLR με αισθητήρα πλήρους καρέ 35mm (full-frame sensor 36x24mm). Η μηχανή αυτή δεν ήταν άλλη από την EOS 5D και την οποία δεν είχε ανανεώσει έκτοτε, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο να οργιάζουν οι φήμες για τον αντικαταστάτη της. Για τη φετινή Photokina λοιπόν, η Canon παρουσιάζει την EOS 5D Mark II που έρχεται να φέρει μια σειρά πολύ ουσιαστικών βελτιώσεων και σημαντικών νέεων χαρακτηριστικών.

Canon EOS 5D Mark II

Πιο συγκεκριμένα, τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της νέας φωτογραφικής μηχανής είναι:

– Νέος full-frame αισθητήρας με 21ΜP και ευαισθησία ISO 100 – 6400 με δυνατότητα επέκτασης σε Low 50 και High 1 12800 και High 2 25600.

– Σύστημα καθαρισμού του σένσορα (EOS Integrated Cleaning System)

– Νέος ψηφιακός επεξεργαστής DIGIC 4.

– Δυνατότητα συνεχόμενης λήψης 3,9 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε πλήρη ανάλυση και μέχρι 310 συνεχόμενα καρέ.

– Live view (δυνατότητα λήψης φωτογραφιών κοιτάζοντας από την οθόνη και όχι από το viewfinder – όπως περίπου στις compact φωτογραφικές μηχανές) με τρεις διαφορετικούς τρόπους autofocus, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης προσώπου.

– Δυνατότητα λήψης full HD (1080p) video με 30fps σε live view.

– Νέα οθόνη μεγέθους 3.0′ με 920.000 dots και ανάλυση VGA.

– Κατασκευή σώματος ώστε να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες και τη σκόνη (weather and dust seals).

Φυσικά, ο κατάλογος με τα χαρακτηριστικά και τις βελτιώσεις συνεχίζεται και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην ανακοίνωση της Canon Europe εδώ.

Στο dpreview.com παρουσιάζεται ακόμα αναλυτικότερα η πολυαναμενόμενη αυτή μηχανή, στο hands-on preview άρθρο τους.

 

Μια ακόμα είδηση που μπορεί να ενδιαφέρει τους κατόχους SLR φωτογραφικών μηχανών EOS (φιλμ ή ψηφιακές) της Canon, είναι η ανακοίνωση της πολύ γνωστής για τα οπτικά της Carl Zeiss, ότι πλέον θα διαθέτει τους φακούς της για την μοντούρα EF της Canon. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι της Canon θα έχουν μια πολύ σημαντική επιπλέον επιλογή για φακούς, αφού οι φακοί της Carl Zeiss θεωρούνται από τα καλύτερα οπτικά συστήματα. (σχετική ανακοίνωση: http://www.zeiss.de/C1256A770030BCE0/WebViewTopNewsAllE/91CA1DD9ED2D3E7DC12574C20034047F?OpenDocument ).

 

ΝΙΚΟΝ

Η Nikon μετά την παρουσίαση των D700 και D3, ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη της D80, την D90. Η νέα dSLR της Nikon προσφέρει μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά καθώς και στοιχεία που μέχρι τώρα διατίθονταν σε πιο ακριβά μοντέλα της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα:

– Νέος CMOS αισθητήρας DX-format (1.5x crop factor) με 12.3 MP με εκτεταμένη ISO ευαισθησία

– Νέα οθόνη 3.0′ και 920.000 pixels (VGA ανάλυση)

– Expeed επεξεργαστής εικόνας

– Δυνατότητα Live View με contrast-detect AF και δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου για την αυτόματη εστίαση

– Δυνατότητα λήψης video με ανάλυση 720p (1280×720) με 24fps

– Λήψη μέχρι 4.5 καρέ το δευτερόλεπτο

Nikon D90

 

http://www.nikon.com/about/news/2008/0827_d90_01.htm

 

SONY

H Sony ήδη από τον Ιανουάριο και την έκθεση PMA είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να παρουσιάσει ένα αισθητήρα πλήρους καρέ. Στην Photokina ο νέος αισθητήρας κάνει την εμφάνιση του μαζί με την νέα ναυαρχίδα στη γκάμα της εταιρείας, την A900.

Sony A900

 

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της νέας φωτογραφικής μηχανής :

– 24.6MP full-frame CMOS sensor

– Σταθεροποιητής εικόνας μέσα στο σώμα της μηχανής

– Διπλοί επεξεργαστές εικόνας Bionz

– 9 σημεία αυτόματης εστίασης με άλλα 10 βοηθητικά

– Intelligent Preview (live view στην ορολογία της Sony)

– Σκόπευτρο με 100% κάλυψη

– Οθόνη μεγέθους 3.0′ με 920k pixels και ανάλυση VGA

– Burst mode δυνατότητα για μέχρι 5 καρέ το δευτερόλεπτο

http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10&storeId=10151&langId=-1&productId=8198552921665531176


PANASONIC

Αν η Canon, Nikon, Sony πηγαίνουν σιγά σιγά προς αισθητήρες full-frame 35mm (36x24mm αναλογία πλευρών 3:2), κάποιες εταιρείες με σημαντικότερες τις Panasonic, Olympus και Leica έχουν θεσμοθετήσει ένα διαφορετικό standard με τίτλο Four Thirds. Οι αισθητήρες αυτοί, όπως αποκαλύπτει και το όνομα τους έχουν διαστάσεις με αναλογίες 4:3 και κατά κόρον είναι σημαντικά μικρότερων διαστάσεων. Με εξαίρεση την Leica (και την Μ8) οι αισθητήρες αυτοί είναι αρκετά μικρότεροι από το παραδοσιακό καρέ των 35 mm και πιο συγκεκριμένα είναι 2 φορές μικρότεροι (2x crop factor). Τον Αύγουστο, το γκρουπ των εταιρειών αυτών παρουσίασε μια νέα έκδοση του spec, με τίτλο Micro Four Thirds. Αν και ο τίτλος παραπέμπει σε μικρότερου μεγέθους αισθητήρες, το spec δεν ορίζει μόνο διαστάσεις και αναλογίες αισθητήρων αλλά καθορίζει και τα χαρακτηριστικά της μοντούρας και της κατασκευής των φακών για αυτό το φορμά. Το Micro Four Thirds ορίζει ένα πρότυπο κατασκευής φωτογαρφικών μηχανών SLR στις οποίες δεν περιλαμβάνεται οπτικό viewfinder, άρα δεν υπάρχει καθρέπτης και πεντάπρισμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να έρθει ο αισθητήρας της μηχανής πολύ πιο κοντά στο φακό και έτσι μπορούν να κατασκευαστούν μικρότερων διαστάσεων φωτογραφικές μηχανές αλλά και πιο compact φακοί. Για την σκόπευση χρησιμοποιείται πλέον πλήρως ηλεκτρονικό viewfinder. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.four-thirds.org/en/microft/

Η Panasonic παρουσίασε την πρώτη dSLR μηχανή βασισμένη σε αυτό το πρότυπο, τη LUMIX DMC-G1.

panasonic LUMIX G1

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην ανακοίνωση της Panasonic (http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/1493620/index.html#anker_1493622) και στο preview του dpreview.com (http://www.dpreview.com/previews/PanasonicG1/)