Μυστικός κώδικας κρύβεται πίσω από τα τυπωμένα έγγραφα !!!

Εκτελούν εντολές των μυστικών υπηρεσιών οι κατασκευαστές;

Πολλοί έγχρωμοι εκτυπωτές λέιζερ, πιθανώς και άλλες κατηγορίες εκτυπωτών, σημαδεύουν όλες τις σελίδες με μικροσκοπικές κουκκίδες που μπορούν να αποκαλύψουν πότε και πού εκτυπώθηκε ένα έγγραφο. Παραμένει άγνωστο αν οι κατασκευαστές εκτυπωτών εκτελούν διαταγές μυστικών υπηρεσιών.
Η Electronic Frontier Foundation, οργάνωση για την προστασία της ιδιωτικότητας, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, εξέτασε αναφορές για την ύπαρξη κίτρινων κουκκίδων, δυσδιάκριτων στο γυμνό μάτι, σε έγγραφα που είχαν τυπωθεί με έγχρωμους εκτυπωτές της Xerox και της Canon μεταξύ άλλων.
“Ανακαλύψαμε ακριβώς τι πληροφορία κρύβεται εκεί και πώς μπορεί κανείς να τη διαβάσει” εξηγεί στο Nature.com ο ερευνητής Σεθ Σόεν της EFF.
Οι κουκκίδες, ορατές κάτω από ειδικό μπλε φωτισμό, είναι διατεταγμένες σε οκτώ σειρές και 15 στήλες. Οι κουκκίδες κάθε στήλης κωδικοποιούν μια διαφορετική πληροφορία, όπως η ημερομηνία και ώρα της εκτύπωσης και ο σειραϊκός αριθμός του εκτυπωτή. Η τελευταία στήλη συχνά είναι κενή και παραμένει άγνωστο τι πληροφορίες κωδικοποιεί.
Οι κουκκίδες παράγονται σίγουρα από τον ίδιο τον εκτυπωτή. “Εμφανίζονται αεξαρτήτως του εγγράφου και του λειτουργικού συστήματος” διευκρινίζει ο Σόεν.
Πιθανώς, ο μυστικός κώδικας βρίσκεται εκεί ώστε να διευκολύνει τις διωκτικές αρχές σε υποθέσεις παραχάραξης εγγράφων ή άλλων υποθέσεων. Πάντως επιβεβαίωση ή διάψευση δεν υπάρχει.
Εκπρόσωπος της Xerox επιβεβαίωσε ότι “υπάρχει σύστημα κωδικοποίησης”, αλλά προσέθεσε ότι “για λόγους ασφάλειας δεν μπορούν να δοθούν λεπτομέρειες.
Η EFF, που θεωρεί ότι ο μυστικός κωδικός παραβιάζει τα δικαιώματα των καταναλωτών, εξετάζει τώρα τυπωμένα έγγραφα από άλλες χώρες για να διαπιστωθεί πόσο ευρέως χρησιμοποιείται στη βιομηχανία εκτυπωτών.
Όσον αφορά τους σαρωτές εγγράφων, πάντως, είναι γνωστό ότι τα νεώτερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με μυστικό σύστημα κατά της παραχάραξης χαρτονομισμάτων.