Μήπως ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε linux;

Εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2004 και η διανομή με το όνομα Ubuntu κερδίζει διαρκώς έδαφος όντας μία από τις φιλικότερες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Το λειτουργικό κυκλοφορεί ως live cd, από το οποίο γίνεται και η εγκατάστασή του η οποία δεν παίρνει παραπάνω από 10 λεπτά. Είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και έτσι τα πάντα είναι δωρεάν, και όποιος νομίζει οτι οι επιλογές του είναι περιορισμένες κάνει μεγάλο λάθος. OpenOffice.org, Gimp και άλλα περίπου 18000(!) πακέτα είναι διαθέσιμα αυτή την στιγμή και αναβαθμίζονται και εμπλουτίζονται συνεχώς ενώ με τον πολύ εύχρηστο package manager η εγκατάστασή τους είναι παραπάνω από απλή.

Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει άλλες μεγάλες διανομές που βασίζονται στα rpm θα διαπιστώσουν οτι η Ubuntu δεν έχει πρόβλημα με τις εξαρτήσεις, καθώς αυτές είναι ήδη καθορισμένες στα site από τα οποία γίνεται το download και ο χρήστης δεν χρειάζεται να τις ανακαλύψει μόνος του.

Φυσικά η ασφάλεια είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ότι σ’ενα σύστημα που τρέχει Windows, καθώς το firewall είναι ήδη ενσωματωμένο στον πυρήνα του λειτουργικού και antivirus δεν είναι απαραίτητο, καθώς κυκλοφορούν μόλις 300 ιοί και worms για linux, που έχουν μικρή εξάπλωση έναντι των 100.000 για τα Windows.

Η σταθερότητα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας επίσης, και αν εγκαταστήσετε linux θα πρέπει δυστυχώς να ξεχάσετε τις μπλε οθόνες και τα ξαφνικά restart. Υπάρχουν βέβαια και άτυχες στιγμές στο linux αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες και δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές των Windows.

Ως προς την ταχύτητα, αρκεί να αναφέρω οτι χρειάζομαι γύρω στα 10 λεπτά για ένα πλήρες restart του λειτουργικού της Microsoft έναντι 2,5 λεπτών για το Κubuntu.

Βέβαια κακά τα ψέματα, με το Linux, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε configuration files, να μάθετε να χρησιμοποιείτε κονσόλα και άλλα πράγματα που να μην είχατε συνηθίσει στα Windows, αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας αποζημιώσει.
Το Ubuntu χρησιμοποιεί Gnome και υπάρχει και η αντίστοιχη έκδοση με kde, η Kubuntu, που δεν διαφέρουν σε τίποτα άλλο εκτός από το γραφικό περιβάλλον.

Πηγή: http://www.wired.com/news/technology/software/0,71660-0.html?tw=rss.index