Σε αποκλειστικότητα για το log.gr, ένα sneakpeek από το Κρυπτόγραμμα Ιουλίου 2005 πριν αυτό βγει…
Στο βιβλίο ‘Beyond Fear’ έγραψα: «Πολλά παιδιά μαθαίνουν να μην μιλούν ποτέ σε αγνώστους, μία εξεζητημένη προφύλαξη με ελάχιστο όφελος της ασφάλειας.»
Σε ομιλίες είμαι ακόμη πιο ευθύς. Πιστεύω το «να μην μιλάμε σε αγνώστους» είναι σχεδόν η χειρότερη πιθανή συμβουλή που μπορείς να δώσεις σε ένα παιδί. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι φιλικοί και εξυπηρετικοί και σε περίπτωση που ένα παιδί είναι σε απόγνωση, το να ζητήσει τη βοήθεια ενός αγνώστου είναι πιθανώς το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει.
Η συμβουλή αυτή μπορεί να είχε βοηθήσει τον Brennan Hawkins, το εντεκάχρονο αγόρι που χάθηκε στα δάση της Utah για τέσσερις μέρες τον περασμένο μήνα. Απέφευγε τον κόσμο που τον έψαχνε επειδή του είχαν μάθει να μην μιλάει σε αγνώστους.
Σε ένα κόσμο που οι καλοί είναι κοινοί και οι κακοί σπάνιοι, αν υποθέσουμε ότι ένα τυχαίο άτομο είναι καλός είναι μία έξυπνη στρατηγική της ασφάλειας. Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν τη φυσική τους διαίσθηση για τον κίνδυνο και να μην τους δίνουμε υπερβολικά γενικούς κανόνες.
Επίσης, στο ‘Beyond Fear’ έγραψα:
«Ως μεμονωμένα άτομα αλλά και ως κοινωνία μπορούμε να κάνουμε επιλογές για την ασφάλειά μας. Μπορούμε να επιλέξουμε περισσότερη ή λιγότερη ασφάλεια. Μπορούμε να επιλέξουμε καλύτερες επιβολές στη ζωή μας και ελευθερίες ή λιγότερες επιβολές. Μπορούμε να επιλέξουμε τα είδη των κινδύνων και τις λύσεις της ασφάλειας που δεχόμαστε να υφιστάμεθα και να αποφασίζουμε ότι τα υπόλοιπα είναι μη αποδεκτά.
«Ως μεμονωμένα άτομα μπορούμε να αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα σύστημα συναγερμού για την οικία μας για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς ή μπορούμε να φυλάξουμε τα λεφτά, επειδή θεωρούμε ότι η επιπλέον ασφάλεια δεν το αξίζει. Μπορούμε να αποφασίσουμε να μην ταξιδέψουμε, επειδή φοβόμαστε την τρομοκρατία ή μπορούμε να αποφασίσουμε να δούμε τον κόσμο, επειδή ο κόσμος είναι όμορφος. Μπορούμε να φοβόμαστε τους αγνώστους, επειδή μπορεί να είναι κακοί ή μπορούμε να μιλήσουμε με τους αγνώστους, επειδή μπορεί να γίνουμε φίλοι.»
<http://wireservice.wired.com/wired/story.asp?section=Breaking&storyId=1052553&tw=wn_wire_story>