Κυκλοφορεί το chip της PA Semi

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η ανακοίνωση του PWRficient CPU της PA Semi το 2005, επιτέλους σήμερα ανακοίνωσε την διάθεση evaluation board και πως το προιόν θα είναι ευρέως διαθέσιμο το 4o τετράμηνο του 2007. Για όσους δεν θυμούνται, είναι ένας full 64bit dual core PowerPC ( με το δικό τους Altivec που το αποκαλούν VME λόγω copyrights της Freescale) με ενσωματωμένα πολλά από τα chip ενός Motherboard (south bridge, north bridge, memory controllers, network controllers 2.5GBps- 10GBps, SGMII κ.ά.) εκτός από κάρτα γραφικών και έχει πολύ μικρή κατανάλωση.

Ανακοινώθηκαν 3 εκδόσεις: 2.0 , 1.5 και 1.0 GHz που έχουν αντίστοιχα 25,15 και 10 Watts !!!!!!!

Οι τετραπύρηνες εκδόσεις αναμένονται μέσα στο 2008. Έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον 10 μεγάλοι πελάτες άρα αναμένεται η πλατφόρμα να είναι βιώσιμη

Υπενθυμίζουμε πως αυτός ο επεξεργαστής ήταν ο λόγος που κυκλοφόρησαν φήμες πως η Apple δεν θα βάλει Intel στα mac (αλλά όλοι διαψεύστηκαν)

Σαν απόδοση ο επεξεργαστής είναι λίγο κάτω από τον 970 της ΙΒΜ (αυτόν έχουν τα apple workstations ) αλλά το συνολικό κόστος είναι χαμηλότερο. Άλλωστε η PA Semi δεν στοχεύει στα workstations αλλά στους servers που χρειάζονται χαμηλή κατανάλωση.

Από λειτουργικά συστήματα είναι διάθεσιμα Linux, QNX και WindRiverOS

Παλιότερο αρθρο για το PWRficient : http://www.log.gr/read.cfm?id=2097

Άρθρο στο inquirer: http://uk.theinquirer.net/?article=37426

Official PA Semi homepage