Ξεκινάει το νέο αντι-πειρατικό σύστημα στις ΗΠΑ

Μέχρι τώρα είχαμε τις προσπάθειες του μονοπωλίου εκμετάλλευσης των πνευματικών δικαιωμάτων, τα νομοσχέδια και νομοθετήματα που προστάτευαν τα εμπορικά τους δικαιώματα χωρίς να πολύ ενοχλούν το απαραβίαστο των επικοινωνιών μας. Επίσης προσπαθούσαν να διαφημίζουν με όποιον τρόπο μπορούσαν τις περιπτώσεις που κατάφερναν να πιάσουν κάποιον και να τον φορτώσουν με καταγγελίες για παραβίαση της νομοθεσίας, εξαντλούσαν τις χρηματικές αποζημιώσεις που ζητούσαν σε τέτοιο γελοίο βαθμό ώστε να ζητάνε εκατομμύρια από κάποια μητέρα επειδή η κόρη της αντάλλαξε μερικά τραγούδια με τις φίλες της.

Ο σκοπός όλου αυτού βέβαια δεν είναι γιατί ήταν σοβαρές οι παραβιάσεις που έφταναν στα δικαστήρια, αλλά για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να σπείρουν τον φόβο στους πολίτες έτσι ώστε να μην τολμάει κανένας να τις αμφισβητήσει, είτε λόγω είτε έργω.

Οι Πειρατές όμως, σε όλο το κόσμο, έχουν καταλάβει το παιχνίδι των μονοπωλίων και τα νομικίστικα κόλπα τους, που με αυτά θέλουν να περάσουν νόμους που έρχονται σε άμεση αντίθεση και καταστρατηγούν τα βασικά ανθρώπινα και πολιτικά μας δικαιώματα. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι την ίδια κατανόηση για τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν τα συμφέροντα της βιομηχανίας πνευματικών δικαιωμάτων στην πλάτη των πολιτών και του νομικού συστήματος.

Από την επόμενη εβδομάδα, οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου στις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε ένα νέο σύστημα επιβολής πνευματικών δικαιωμάτων (το οποίο σας έχει παρουσιάσει αποκλειστικά το TopTech4u.gr) που θα μπορούσε να τους αναγκάσει (ως τιμωρία) να ολοκληρώσουν κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα, και ακόμη και να τους μειώσει τις ταχύτητες σύνδεσής τους στο Διαδίκτυο σε σημείο που να είναι πολύ αργές.

Μάθαμε από μια πηγή με άμεση γνώση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Πνευματικών Δικαιωμάτων (Copyright Alert System, CAS) ότι οι πέντε πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) που συμμετέχουν, θα ξεκινήσουν το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα την Δευτέρα.

Οι ISPs, γίγαντες της βιομηχανίας, η AT&T, η Cablevision, η Comcast, η Time Warner, και η Verizon, θα ξεκινήσουν τις εκδόσεις του CAS στα συστήματα τους, σε διαφορετικές ημέρες καθ’ όλη την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Η Comcast αναμένεται να είναι η πρώτη, ξεκινώντας αυτή τη Δευτέρα.

Το CAS, σχεδιάστηκε ως μια “εκπαιδευτική” υπηρεσία για την καταπολέμηση της περιστασιακής πειρατείας στις ΗΠΑ, έχει επικριθεί  γιατί έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τα εταιρικά συμφέροντα, εις βάρος του μέσου χρήστη του Διαδικτύου. Αν και δεν απαιτείται από τους ISPs να κόβουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τους κατ’ επανάληψη πειρατές, όπως συμβαίνει στη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία, θα κλιμακώσει την άσκηση των διώξεων και των ποινών για τους ύποπτους χρήστες που κάνουν πειρατεία, αρχίζοντας με το να μειώνεται σημαντικά η ταχύτητα της σύνδεσης τους, μετά από πέντε ή έξι αδικήματα.

Αν και ο διευθύνων σύμβουλος του συστήματος υποσχέθηκε να προσλάβει έναν ανεξάρτητο σύμβουλο για να επιτηρεί το λογισμικό που θα επισημαίνει τους παραβάτες πνευματικών δικαιωμάτων, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη.

Η ημερομηνία έναρξης δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα, η πηγή εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι η είδηση έχει διατηρηθεί τόσο καλά κρυμμένη από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά ήδη φημολογείται εδώ και αρκετές εβδομάδες, ότι θα είναι προς το τέλος του Φεβρουαρίου.

Προφανώς για να σηματοδοτήσει την έναρξη λειτουργίας του, το CAS έχει δημιουργήσει ένα λαμπερό νέο δικτυακό τόπο. Θα αντικαταστήσει την προηγούμενη μονότονη έκδοση του ιστότοπου, αυτού που έχουν περάσει μήνες χωρίς κάποια ενημέρωση, κάτι που φαινόταν ως μια αλληγορία για τις επανειλημμένες καθυστερήσεις και εσωτερικές συγκρούσεις του συστήματος: Πιο πρόσφατα, η καθυστέρηση που μας πήγε από το Νοέμβριο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, “λόγω μη αναμενόμενων παραγόντων που απορρέουν σε μεγάλο βαθμό από τον τυφώνα Sandy.”

Το CAS διαθέτει επίσης ένα νέο διαφημιστικό βίντεο, όπου μια γυναίκα εξηγεί τη διαδικασία.

Πηγή: http://toptech4u.gr