Κόβει το file sharing η FileSonic και την πρόσβαση σε Αμερικανούς το Uploaded.to

Μετά το πρόσφατο κλείσιμο της γνωστής υπηρεσίας διαμοιρασμού αρχείων MegaUpload και της σύλληψης από αμερικανικές αρχές (FBI) σε συνεργασία με άλλες χώρες, της ομάδας ιδιοκτητών και διαχειριστών της, φαίνεται πως θορυβήθηκαν και άλλες εταιρείες ίδιου αντικειμένου. Πιο συγκεκριμένα η FileSonic σταμάτησε την παροχή υπηρεσιών διαμοιρασμού αρχείων και πλέον επιτρέπει μόνο την διαχείριση των προσωπικών αρχείων που έχει ανεβάσει ο κάθε χρήστης. Από την άλλη μεριά η Uploaded.to έκοψε την πρόσβαση στους χρήστες από Αμερική. Μπορεί να είναι η αρχή για το κλείσιμο και άλλων γνωστών υπηρεσιών file sharing / file hosting, αλλά μη ξεχνάμε πως πλέον υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να «αντικαταστήσουν» εύκολα και γρήγορα αυτές που κλείνουν. Όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτών των websites, θα θυμάται και τις δίκες των μελών της rapidshare αλλά και πως με τις αλλαγές που έκανε έπειτα από νούμερο ένα στις επιλογές των χρηστών μέσα σε ελάχιστο διάστημα έπεσε κατακόρυφα και άρχισε να ανεβαίνει το MegaUpload και το HotFile και έπειτα τα FileSonic και FileServe και τώρα το MediFire, που είναι προς το παρών και το μόνο που επιτρέπει το παράλληλο πολλαπλό κατέβασμα αρχείων χωρίς όριο ταχύτητας και χωρίς συνδρομή. Γενικότερα αυτού του είδους οι υπηρεσίες κερδίζουν, χάνουν ή «ανταλλάσουν» μέλη και χρήστες τακτικά, κυρίως αναλόγως του οικονομικού μοντέλου που ακολουθούν, των ταχυτήτων κατεβάσματος / ανεβάσματος που προσφέρουν αλλά και των ανταποδοτικών οφειλών προς τα μέλη και τους uploaders.

Στην περίπτωση του MegaUpload, όπως και σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, κάποιοι απατεώνες, θέλησαν να εκμεταλλευτούν τον ντόρο αλλά και τους χρήστες του και διέσπειραν ψευδής φήμες ότι επαναλειτουργεί πράγμα που διαψεύδετε. Μάλιστα κυκλοφορεί στο web και το πρώτο βίντεο από την δίκη των μελών του MegaUpload όπου φαίνεται και ο ιδρυτής του Κιμ Σμιτς (aka Kim Dotcom) .
Το κλείσιμο του megaupload βρήκε αντίθετους και τους χακτιβιστές Anonymous, όπου ανταπέδωσαν με απανωτά DDoS attacks, βγάζοντας offline μεταξύ άλλων websites όπως των Universal Music, RIAA, MPAA και του Αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης.

Κοιτώντας πέρα από τις συλλήψεις και το κλείσιμο «πειρατικών websites» όπως θέλουν να το παρουσιάσουν οι διωκτικές αρχές και συνδυάζοντας το με την απόπειρα φίμωσης του διαδίκτυου με τα SOPA και PIPA, είναι προφανές πως όσο γιγαντώνεται άναρχα το διαδίκτυο, χτυπάει αρκετά ιδιωτικά και κρατικά συμφέροντα που προσπαθούν με κάθε τρόπο να το ελέγξουν. Καλώς ή κακώς, μαζί με όλα τα άσχημα που κουβαλάει το διαδίκτυο, είναι και το μοναδικό ανεξάρτητο μέσο επικοινωνίας και αυτό ενοχλεί.

Ενημέρωση: 24 Ιαν.2012: και τα Fileserve, FileJungle, UploadStation and FilePost άρχισαν μαζικές διαγραφές και κλειδώματα.

Σχετικά βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=_lXau4TDt7M
http://www.youtube.com/watch?v=Smb-cFSDXrw
http://www.youtube.com/watch?v=o0Wvn-9BXVc ( το βίντεο με την καμπάνια που είχε ξεκινήσει το megaupload σε συνεργασία με  μεγάλους καλλιτέχνες ως απάντηση στις κατηγορίες της RIAA αλλά και έναντι των SOPA και PIPA και η ιστορία πίσω από αυτό )