Κι αν το Ιντερνετ σας πρότεινε τι μουσική να ακουσετε ??

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για ένα πρόγραμμα που έρχεται από το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra (UPF) της Βαρκελώνης.


Η πρόταση τραγουδιών από το Διαδίκτυο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, αλλά είναι απαραίτητη μια τεχνολογία ικανή να καθιστά συνδέσεις για να προτείνει το συγκεκριμένο τραγούδι στον συγκεκριμένο χρήστη με το αναλογο μουσικό γούστο.


Η ομάδα Ερευνας και Μουσικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου έχει αναπτύξει ένα σύστημα που λέγεται Foafing the Music (όπου FOAF το ακρόνυμο της λέξης Friend Of A Friend).


«Σημειώνουμε τις ανάγκες στο σύστημα ανίχνευσης μουσικής που στην πραγματικότητα δουλεύει με ένα φίλτρο συνεργασίας : ο χρήστης Α ακούει U2 και The Cure και ο χρήστης Β ακούει U2 . Γι αυτό προτείνουμε στον δεύτερο The Cure » εξηγεί ο υπεύθυνος του έργου Oscar Celma . «Εμείς προτείνουμε καποια προσέγγιση που συνίσταται στην ανάλυση των τραγουδιών σαν ηχητικά ψηφία και εξάγοντας τα χαρακτηριστικά τους σαν χορδές ή ρυθμός ». Με λίγα λόγια το σύστημα προτείνει τέτοια τραγούδια που έχουν παρόμοια μουσικά ή ακουστικά χαρακτηριστικά.


Μέχρι τον Σεπτ του 2004 είχαν αναλυθεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο τραγούδια και από τη στιγμή που αυτή η εφαρμογή βγήκε στο Ιντερνετ στις 30 Σεπτ 2005 μετρά περίπου 1000 πελάτες εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι αγγλοσάξονες.


Προς το παρόν το FOAF είναι δωρεάν και επιτρέπει στον χρήστη το άκουσμα 30″ από ένα τραγούδι πριν οδηγηθεί σε ένα site αγοράς όπου μπορεί να το αποκτήσει.


Επιπλέον το πρόγραμμα προσφέρει και μερικές υπηρεσίες ακόμα. Την ενημέρωση πάνω σε καινουργιες δισκογραφικές παραγωγές, σε συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη κατοικίας του χρήστη αλλά και την πληροφόρηση σχετικά με τους αγαπημένους του καλλιτέχνες. Η εφαρμογή προς το παρόν είναι στα αγγλικά αλλά προβλέπεται και η μετάφρασή του στα ισπανικά.


Ο κ Celma εξηγεί πως μία πιθανή συμφωνία είναι να αποκτηθεί ένα ποσοστό της πώλησης καθε τραγουδιού μέσα από sites όπως το iTunes ή το Amazon.


«Σκοπός είναι οι δισκογραφικές εταιρίες που εκδίδουν το υλικό τους στο Διαδίκτυο να συμμετάσχουν στην εφαρμογή του προγράμματος, επιτρέποντας στον χρήστη να ανακαλύπτει και να αγοράζει μουσική από το Διαδίκτυο.»


Περισσότερα για το FOF http://foafing-the-music.iua.upf.edu


Περισσότερα για το άρθρο http://www.elpais.es/articulo/elpportec/20051208elpcibenr_2/Tes