Και οι hackers προτιμούν VoIP!

Ερευνητές του Communications Research Network (CRN) ανακάλυψαν “τρύπες” σε εφαρμογές όπως τα Skype και Vonage, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε hackers να καλύψουν τα ίχνη τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί η ροή των δεδομένων που αποστέλλονται από αυτές τις εφαρμογές, είναι συνεχής. Παρ’ ότι δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή κάποια περίπτωση εκμετάλλευσης από hackers, οι ερευνητές πιστεύουν ότι σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα.

Η τεχνολογία VoIP μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την κάλυψη επιθέσεων DoS (denial of service), κατά τις οποίες, εκατοντάδες υπολογιστές-“ζόμπι” καταλαμβάνονται από κακόβουλο λογισμικό και αποστέλλουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε ένα συγκεκριμένο server, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τη λειτουργία του.

Χάρη σε ειδικό λογισμικό που εξασφαλίζει ότι οι διαδικτυακές τηλεφωνικές κλήσεις δε θα μπλοκάρονται από ISPs ή firewalls, είναι δυσκολότερο να εντοπιστεί η διακίνηση δεδομένων μέσω αυτού του πρωτοκόλλου. Τα πρωτόκολλα instant messaging έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για ανάλογες επιθέσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν τα προγράμματα VoIP αρχίσουν να χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν το σκοπό, σύντομα πολλοί χρήστες θα σταματήσουν να καταφεύγουν σε αυτά. Για το λόγο αυτό, οι κατασκευαστές αυτών των προγραμμάτων καλούνται να λάβουν μέτρα.

Το CRN είναι ένα ερευνητικό δίκτυο που απαρτίζεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Πηγή: betanews.com

e-pcmag.gr