Καλωσορίστε τον νέο βασιλιά : η AMD παρουσιάζει τον Athlon FX-60

H κίνηση της Intel να παρουσιάσει τον νέο Pentium Extreme Edition 955 δεν θα μπορούσε φυσικά να μείνει αναπάντητη από την AMD που φαίνεται ότι διαθέτει έναν άσσο στο μανίκι για οποιοδήποτε χαρτί της πετάξει ο μεγάλος της αντίπαλος.

Χτες, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2006, η AMD παρουσίασε το νέο μέλος της οικογένειας επεξεργαστών για gamers Athlon FX με την ονομασία Athlon FX-60. Αν και δεν επιλεχθηκε μια διαφορετική ονοματολογία, ο νέος επεξεργαστής είναι dual-core. Χρονίζεται στα 2.6GHz και περιλαμβάνει 2x1MB L2 cache μνήμες. Υποστηρίζει τις επεκτάσεις x86-64 καθώς και τις SIMD εντολές SSE, SSE2 και SSE3. Είναι κατασκευασμένος στα 90nm (SΟΙ) και διατίθεται για πλατφόρμες Socket-939. Η μέγιστη κατανάλωση του επεξεργαστή ορίζεται στα 110Watt (ίδια με του προηγούμενου FX) και υποστηρίζονται τεχνικές μείωσης της κατανάλωσης Cooll’n’Quiet. Η τιμή του θα διατηρηθεί στα πλαίσια του προηγούμενου FX επεξεργαστή, κοντά στα 1000 δολλάρια. Να σημειωθεί ότι αντίθετα με την παλιότερη τακτική της AMD, ο προηγούμενος single core FX επεξεργαστής (Athlon FX-57) θα συνεχίσει να διατίθεται και η τιμή του θα πέσει στα περίπου 850 δολλάρια.

Πηγή : http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20060109234434.html

Ήδη στο Internet έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα benchmarks. Αν είστε fan της AMD μπορείτε να δείτε μερικά από αυτά. Αν ανήκετε στο στρατόπεδο της Intel, αφήστε το καλύτερα… Να σημειωθεί όμως κάτι που αξίζει ίσως περισσότερο από τις απόλυτες επιδόσεις. Η AMD κατασκευάζει τον νέο επεξεργαστή σε τεχνολογία 90nm σε αντίθεση με την Intel που χρησιμοποιεί την νεότερη τεχνολογία 65nm ως κατασκευαστική μέθοδο για τον Pentium XE955. Γενικά, μικρότερη κατασκευαστική μέθοδος έχουμε συνηθίσει να μεταφράζεται σε γρηγορότερα τρανζίστορ και μικρότερη κατανάλωση ισχύος. Η Intel δυστυχώς παραμένει αρκετά σκαλοπάτια παραπάνω σε κατανάλωση ισχύος από την AMD, ακόμα και με την χρήση της νέας τεχνολογίας. Η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στο παρελθόν, αλλά και πάλι είναι σημαντική.

Από την άλλη, η κατασκευαστική μέθοδος της Intel της δίνει την δυνατότητα να παράγει επεξεργαστές με περισσότερα τρανζίστορ και μικρότερο συνολικό μέγεθος. Έτσι ενώ ο XE955 έχει περίπου 140 εκατομμύρια τρανζίστορ παραπάνω από τον FX-60 (376 vs 233) τελικά το die έχει μέγεθος μικρότερο από εκείνο του FX. Αυτό σημαίνει μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη παραγωγή, που είναι σημαντικά πλεονεκτήματα.

Benchmarks / Reviews : http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/athlon64-fx60.html
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2668
http://www.extremetech.com/article2/0,1697,1909497,00.asp