Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Εν μέση μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που επηρεάζει πολλούς τομείς μεταξύ αυτών και την τεχνολογία / πληροφορική, βλέπουμε να εμφανίζονται κάποιες νέες τάσεις στο αγοραστικό κοινό όσων αφορά τη χρήση κάποιων ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και στον τομέα του λογισμικού και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών όπου χάρη στο διαδίκτυο και τα MMO games, γίνονται ή έχουν γίνει ήδη σημαντικότατες αλλαγές που ίσως δεν τις αντιλαμβάνονται ή δεν τις δίνουν μεγάλη σημασία όλοι, ιδιαίτερα οι νέοι και οι απλοί χρήστες.

Μέσα σε ελάχιστα χρόνια έχουμε δει μια τεχνολογική έκρηξη στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, φτάνοντας στο σήμερα όπου βλέπουμε καθημερινά νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων που έχουν ξεπεράσει σε δυνατότητες τους υπολογιστές που είχαμε στα σπίτια μας πριν από μια δεκαετία, προσφέροντας σε πραγματικά μικρά μεγέθη φορητούς υπολογιστές, με ενσωματωμένες ψηφιακές φωτογραφικές, βιντεοκάμερες, τηλεόραση, ραδιόφωνο, φωτογραφικά άλμπουμ, walkman, gps, πάσης φύσεως εφαρμογές και παιχνίδια και gadgets που προ δεκαετίας τα βλέπαμε μόνο σε ταινίες του James Bond.

Στο τομέα των υπολογιστών ήδη τα notebooks φαίνεται να κερδίζουν τις προτιμήσεις των χρηστών, σε σχέση με τους κλασικούς υπολογιστές γραφείου κάτι που οφείλετε στη σημαντική μείωση των τιμών τους τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην εξάπλωση των ασύρματων δικτύων. Η τελευταία μόδα που αγγίζει τα όρια της τρέλας στο εξωτερικό είναι τα ακόμα μικρότερα σε μέγεθος notebooks, τα λεγόμενα netbooks ή mini books που ήδη έχουν κερδίσει τις καρδιές αλλά και τις τσέπες των καταναλωτών, προσφέροντας σε πολύ λογικές τιμές (200 μέχρι 400 Ευρώ συνήθως οπότε αρκετά φθηνότερα και από τα περισσότερα tablets) σχεδόν τις περισσότερες δυνατότητες ενός κανονικού φορητού υπολογιστή, αλλά με μεγαλύτερη ευκολία μεταφοράς λόγω του μικρού τους μεγέθους. Οι ψηφιακές φωτογραφικές και βιντεοκάμερες επίσης αναβαθμίζονται συνεχώς και μειώνονται οι τιμές τους.

Βλέπουμε καθημερινά διάφορες «μίξεις». Κινητά με GPS, GPS σκέτα, Notebooks με κάρτες GPS, βιντεοκάμερες που τραβάνε και φωτογραφίες, φωτογραφικές που τραβάνε και βίντεο, κινητά που παίζουν μουσική, μουσικές συσκευές που παίζουν και βίντεο ή παίρνουν και τηλέφωνο κ.ο.κ.

Γιατί γίνονται όλοι αυτοί οι συνδυασμοί; Ποιες είναι οι κλασικές ατάκες που ακούμε και από πωλητές, και από κατασκευαστές αλλά που συζητάμε και εμείς οι ίδιοι στις παρέες μας:

  • Κόστος
    Άλλο κόστος θα έχει μια συσκευή που θα παίζει μόνο μουσική, άλλη μια που κάνει τα πάντα. Έτσι μπορείς να βρεις mp3 player gadget με 20 Ευρώ, ενώ η πολυσυσκευή θα κοστίζει ακριβά.
  • Δεν μπορεί μια συσκευή να είναι τέλεια σε όλα
    Κλασική ατάκα πωλητών, όπου ρωτάς γιατί να αγοράσω το x GPS αφού το netbook μου έχει δέκτη και software που μπορεί να μου κάνει την ίδια δουλειά και παίρνεις ως απάντηση πως οι «εξειδικευμένες» συσκευές, κάνουν καλύτερη δουλειά, ακριβώς επειδή δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την εκάστοτε υπηρεσία.
  • Έχω ήδη άλλη συσκευή που μου κάνει την δουλειά μου τέλεια.
    Μετρήστε πόσες συσκευές έχετε σπίτι που μπορούν να παίξουν mp3. Κινητό; DVD player;Υπολογιστή; Φορητό υπολογιστή; Στερεοφωνικό; Ψηφιακή κορνίζα ίσως; Φορητό mediaplayer; Ποιο κάνει καλύτερα την δουλειά; Είναι όλα τα άλλα άχρηστα; Χρησιμοποιείται μόνο αυτό που παίζει καλύτερα τη μουσική αποκλειστικά; Και έστω ότι ισχύει αυτό. Θα ενοχλούσε κανέναν μια ακόμα πολυσυσκευή που θα έπαιζε και αυτή μουσική; Μπορείτε να κάνετε παρόμοιες ερωτήσεις στον εαυτό σας και για τις υπόλοιπες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες κλπ.
  • Καμιά πολυσυσκευή δεν μπορεί να τα έχει όλα, από τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες gadgetsκαι υπηρεσίες και καθημερινά βγαίνει και κάτι νέο.
    Δεν διαφωνώ, αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει μια πολυσυσκευή που να καλύψει όλες τις σημερινές τεχνολογίες που ήδη μας παρέχουν οι κοινότερες ευρείας χρήσης συσκευές;

Κάνω μια προσπάθεια να γράψω μια λίστα υπηρεσιών και τεχνολογιών που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει αυτή ή all in one συσκευή ώστε να είναι και η μοναδική συσκευή που θα χρειάζεται να κουβαλάμε μαζί μας (ή ακόμα καλύτερα να φοράμε – π.χ. στο χέρι μας ή στο λαιμό μας ή στη μέση μας):

  • Ηλεκτρονικός υπολογιστής τουλάχιστον προδιαγραφών gaming notebook (με οθόνη – κάρτα γραφικών – μνήμη και αποθηκευτικό χώρο που να μπορεί να παίξει και να χωρέσει οτιδήποτε. Μας καλύπτει και όλες τις ανάγκες για αναπαραγωγή εικόνας, βίντεο, ήχου, gaming, προγραμματισμού κλπ)
  • Ασύρματο / κινητό / void τηλέφωνο
  • Διασύνδεση. Σύνδεση σε δίκτυα / διαδίκτυο
  • GPS
  • Δυνατότητες καταγραφής εικόνας και ήχου (Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Ψηφιακή βιντεοκάμερα, Μουσική, TV, Radio)
  • Ηλεκτρονικές συναλλαγές (συναλλαγές μέσω αυτής της συσκευής σαν να χρησιμοποιούμε πιστωτική / ηλεκτρονική κάρτα, ώστε να καταργήσουμε και το πορτοφόλι μας)
  • Ηλεκτρονικές προσωπικές κλειδαριές, ώστε να μας επιτρέπει να ανοίγουμε τις πόρτες στα σπίτια μας, στα αυτοκίνητα μας, στα καταστήματα μας κλπ

Είναι πλέον εμφανές μετά από όλα αυτά τα στάδια που περάσαμε και περνάμε, ότι αυτό που ψάχνουμε τελικά οι περισσότεροι καταναλωτές, είναι μια «όλα σε ένα» συσκευή, που να μπορούμε όμως να την κουβαλάμε συνέχεια μαζί μας, όπως γίνετε με το κινητό μας και θα καλύπτει όλες μας τις ανάγκες για ψυχαγωγία, εικόνα και ήχο αλλά και προσωπική βοήθεια.

Στην ουσία θέλουμε μια συσκευή που θα προσφέρει σε μέγεθος κινητού ή έστω μεταξύ κινητών και netbooks, όσα προσφέρουν τα top notebooks, με όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφικές και βιντεοκάμερες και τις υπόλοιπες διαδεδομένες μικρές ηλεκτρονικές συσκευές και gadgets.

Βέβαια ακόμα σημαντικότερο πρόβλημα που οφείλει να λυθεί πολύ σύντομα, είναι το είδος ενέργειας το οποίο θα τροφοδοτεί για πολλές ώρες (και όχι τα maximum 3 ωρών χρήσης που βλέπουμε σήμερα στις περισσότερες συσκευές με τις μπαταρίες) αυτές τις συσκευές, όπου και εκεί βλέπουμε πως είναι πλέον στραμμένες πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες.

Επίσης θα πρέπει να βρεθεί λύση και στο πρόβλημα των μικρών αναλύσεων / οθονών, είτε με προβολή (π.χ. ενσωματωμένοι projectors) εικόνας, είτε με νέες τεχνολογίες, ώστε ούτε να χρειάζεται να βγάζουμε τα μάτια μας στην προσπάθεια να διαβάσουμε από τις οθόνες, ούτε και να βλέπουμε το 1/5 από αυτά που βλέπουμε στις οθόνες των σημερινών υπολογιστών που έχουμε στα σπίτια μας.

Ήδη γίνονται διάφορες απόπειρες κυρίως από τη μεριά των κινητών τηλεφώνων που έπιασαν και περισσότερο, όπου ήδη έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν από GPS μέχρι και τηλεοράσεις, αλλά ακόμα καμιά συσκευή δεν καταφέρνει να ενσωματώσει όλα αυτά με υψηλή ποιότητα, ευκολία χρήσης και ταυτόχρονα προσιτή τιμή. Αυτό πιστεύω πως θα γίνει σύντομα, ίσως μέσα στα επόμενα 6-7 χρόνια.

Log.gr - Τεχνολογικές Ειδήσεις
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.