Η NASA εγκαθιστά τον ταχύτερο υπερυπολογιστή του κόσμου

Λίγες μέρες μετά το ρεκόρ της IBM για τον γρηγορότερο υπολογιστή στον κόσμο, η Silicon Graphics (SGI) και η NASA επιβεβαίωσαν ότι ο νέος υπερυπολογιστής Columbia της τελευταίας είναι πλέον ο ταχύτερος, έχοντας επιτύχει επίδοση 42,7 τρισεκατομμυρίων υπολογισμών το δευτερόλεπτο (teraflops). Έτσι ξεπέρασε τον BlueGene/L της IBM (36.01 teraflops) και το γιαπωνέζικο Earth Simulator της NEC (35,86 teraflops).

pcmag.gr
Το σύστημα της NASA βασίζεται στη σειρά Altix της SGI (που λανσαρίστηκε τον Ιανουάριο του 2003) και περιλαμβάνει 10.240 επεξεργαστές Itanium 2 της Intel. Το ρεκόρ του Columbia επιτεύχθηκε με τη χρήση του 80% αυτών των επεξεργαστών και μετρήθηκε με το πρόγραμμα benchmark LINPAK.

Το νέο τεχνολογικό ‘καμάρι’ της NASA στήθηκε και εγκαταστάθηκε σε λιγότερο από 120 μέρες και ήταν διαθέσιμο στους επιστήμονες κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης.
Με τη βοήθειά του θα μπορέσουν να προβλέψουν την πορεία των τυφώνων πέντε ολόκληρες μέρες πριν φτάσουν στο έδαφος (αντί για δύο που μπορούσαν ώς τώρα) και να συμβάλουν στη διάσωση περισσότερων ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Το Columbia θα έχει επίσης σημαντική επίδραση στις αεροναυτικές μελέτες και στα προγράμματα εξερεύνησης της NASA.