Η μάχη των chipsets – H απάντηση της ATi στα νέα chipsets της nVidia

Η παρουσίαση των νέων επεξεργαστών της AMD για το socket AM2 έγινε παράλληλα με την παρουσίαση των νέων chipsets της nVidia – σειρά nForce 500 – τα οποία και έκλεψαν την παράσταση με τις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά τους. Η nVidia ανακοίνωσε βέβαια ότι θα διαθέσει και αντίστοιχες προτάσεις για την πλατφόρμα της Intel.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ATi δεν θα μπορούσε να παραμείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Έτσι, ανακοίνωσε την διάθεση δύο northbridges (ένα για τους AMD και ένα για τους Intel επεξεργαστές) και ενός νέου southbridge. Τα δύο chipsets θα έρχονται κάτω από το όνομα Xpress 3200 CrossFire ενώ RD600 είναι το κωδικό όνομα του Intel northbridge και RD580 για τους επεξεργαστές της AMD. To southbridge είναι κοινό και στις δύο περιπτώσεις και έρχεται με την κωδική ονομασία SB600.

Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν να προσφέρουν τα νέα northbridges. Από το όνομα των chips καταλαβαίνει κανείς ότι δίνεται έμφαση στην υποστήριξη της τεχνολογίας CrossFire της ATi, η οποία και επιτρέπει την χρήση δύο GPUs για την επιτάχυνση των 3D γραφικών. Τα νέα northbridges είναι τα πρώτα northbridges που περιλαμβάνουν στο ίδιο ολοκληρωμένο 2 ελεγκτές PCI-Express x16 επιτρέποντας την σύνδεση των δύο καρτών απευθείας στο ίδιο chip. Από την άλλη, με την τεχνολογία Overdrive η ΑΤi επιτρέπει σε χρήστες να επιχειρήσουν overclocks σε όλα τα υποσυστήματα με την μέγιση ευελιξία. Μάλιστα, στην υλοποίηση για Intel επεξεργαστές, έχει υλοποιηθεί ένας ελεγκτής μνήμης που δουλεύει ασύγχρονα από το FSB, δίνοντας μεγάλες δυνατότητες overclocking χωρίς η μνήμη ή το FSB να θέτουν περιορισμούς το ένα στο άλλο.

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να διαβάσετε στην σχετική σελίδα της ATi (http://www.ati.com/products/crossfirexpress3200am2/index.html) και στο άρθρο του DailyTech.com (http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=2645).

Tα σημαντικότερα νέα βέβαια για την ATi έρχονται από το νέο της southbridge, SB600. Εδώ και καιρό τα southbridges της ATi δεν είχαν καλή φημή και αυτό κυρίως γιατί ήταν ανεπαρκή σε χαρακτηριστικά και παρουσίαζαν μειωμένες επιδόσεις ειδικά όσον αφορά την απόδοση του USB2.0. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι κατασκευαστές μητρικών πλακετών να χρησιμοποιούν ως southbridge την λύση που πρόσφερε η ULi με το M1575 Southbridge. Με την εξαγορά όμως της ULi από την nVidia, δεν είναι πλέον τόσο εύκολη η πρόσβαση σε αυτά τα chips.

To νεό SB600 της ATi προσφέρει πλέον όλα τα χαρακτηριστικά που θα περίμενε κανείς από ένα μοντέρνο chipset. Υπάρχει υποστήριξη για SATA II (3Gbps) με NCQ, καθώς και παλιότερο IDE. Όλα τα RAID modes υποστηρίζονται, ενώ το chip προσφέρει και έναν σημαντικό αριθμό από USB2.0 ports (10). Τέλος, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι παρέχεται υποστήριξη για HD Audio (Azalia).

Σύμφωνα με τα benchmarks που παραθέτει σε σχετικό άρθρο το AnandTech.com (http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=2767) το νέο southbridge στέκεται ισότιμα απέναντι στον ανταγωνισμό και το κυριότερο επιλύει όλα τα προβλήματα του παρελθόντος.

Ας καλωσορίσουμε λοιπόν τον ανταγωνισμό, που μόνο πλεονεκτήματα προσφέρει τελικά σε εμάς τους τελικούς χρήστες!