Η HP ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τα τρανζίστορ με νανοσυσκευή

Η HP παρουσίασε μια συσκευή από πλατίνα πλάτους μερικών τρισεκατομμυριοστών του μέτρου, ως υποψήφιο αντικαταστάτη του σημερινού τρανσίστορ.
Η συσκευή (crossbar latch), αποτελείται από επικαλυπτόμενες ράβδους πλατίνας με μόρια στερικού οξέος στις συνενώσεις τους. Καθεμία από τις συνενώσεις λειτουργεί ως διακόπτης στην διέλευση ηλεκτρονίων. “Ανακαλύπτουμε εκ νέου τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στη μοριακή κλίμακα”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Εργαστηρίου Κβαντικής Έρευνας της HP.
Το μικρό μέγεθος της crossbar latch μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την πυκνότητα των ηλεκτρονικών τσιπ και να συμβάλλει στη δημιουργία υπολογιστών με εξαιρετικά βελτιωμένες επιδόσεις. Επίσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της HP, η εφεύρεση “προσφέρει ένα βασικό στοιχείο για την κατασκευή υπολογιστών με νανοσυσκευές που είναι σχετικά εύκολο και ανέξοδο να παραχθούν”.
Το μικρό μέγεθος όμως αποτελεί και εμπόδιο στη διαδεδομένη χρήση της εφεύρεσης. Οι επιστήμονες προσπαθούν να υπερνικήσουν το εμπόδιο αυτό με τη χρήση της μοριακής ηλεκτρονικής και ελπίζουν πως η εμπορική παραγωγή της crossbar latch θα είναι εφικτή μέχρι το 2012.
Περισσότερα στα:

http://www.technewsworld.com/story/news/40239.html
http://www.internetnews.com/ent-news/article.php/3467491
http://www.ebcvg.com/articles.php?id=564