Η γέννηση του… Goobuntu!

Όπως είχαμε ήδη αναφέρει σε post στο log στις αρχές Ιανουαρίου, η Google ετοιμάζει δικό της OS.

Σε ένα post στο site τεχνολογικών συζητήσεων Slashdot, ο Chris DiBona, Open Source Program Manager του Google, παραδέχτηκε πως εργαζόμενοι στον κολοσσό του Internet βλέπουν κάθε μέρα στις οθόνες τους το… Goobuntu, όπως χαρακτηριστικά το ονομάζουν οι ίδιοι. Πρόκειται για μία εσωτερικά τροποποιημένη, από το ίδιο το Google, εκδοχή της γνωστής διανομής Linux Ubuntu, η οποία, όμως, δεν είναι γνωστό σε τί διαφοροποιείται από την “επίσημη” διανομή.

Το Ubuntu κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετατραπεί σε μία από τις πιο διαδεδομένες διανομές, χάρη στην ευχρηστία του σε σχέση με άλλες προτάσεις, και την πληρότητα των δυνατοτήτων που παρέχει στο χρήστη. Βασισμένο στο Debian, το Ubuntu περιέχει εργαλεία και εφαρμογές που απλοποιούν την καθημερινή εργασία με το desktop – όπως ένα κεντρικό σημείο διαχείρισης, εγκατάστασης και απεγκατάστασης εφαρμογών. Πολλοί, όπως και ο Chris DiBona, το χαρακτηρίζουν ως “Debian done right”, δηλαδή “το Debian όπως θα έπρεπε να είναι”, ενώ άλλοι το θεωρούν το σημαντικότερο αντιπρόσωπο του Linux όσον αφορά στους desktop χρήστες αφού, τουλάχιστον θεωρητικά, ο καθένας μπορεί να το εγκαταστήσει και να το χρησιμοποιήσει το ίδιο εύκολα με τα Windows.

Η επιβεβαίωση του Chris DiBona πως το Google έχει τη δική του, τροποποιημένη εκδοχή του Ubuntu αποτελεί, ταυτόχρονα, και επιβεβαίωση όλων των μέχρι σήμερα υποψιών πως “Το Google ετοιμάζει λειτουργικό σύστημα”. Η διαφορά εντοπίζεται στο ότι, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. DiBona, το… Goobuntu δεν θα διατεθεί σε χρήστες, μα αποτελεί, τουλάχιστον προς το παρόν, αυστηρά εσωτερικό project, ειδικά για τους εργαζόμενους στο Google, που, μάλιστα, “δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει έξω από τα γραφεία της εταιρείας”.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που βρήκαν αφορμή για να ξεκινήσουν πάλι τις φήμες διάθεσης λειτουργικού συστήματος από το Google, και υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν μία τέτοια θεωρία. Το Google πριν λίγο καιρό διέθεσε ένα “πακέτο λογισμικού”, το λεγόμενο “Google Pack”, που περιείχε όσα το Google θεωρούσε απαραίτητα για κάθε χρήστη με πρόσβαση στο Internet: ένα πρόγραμμα άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων, λογισμικό antivirus-firewall, τη γνωστή μπάρα αναζητήσεων Google Desktop, έναν browser κ.λπ. Φαίνεται λογικό το επόμενο βήμα του να είναι η διάθεση ενός μεγαλύτερου, πληρέστερου πακέτου, μα κάπως υπερβολικό αυτό να είναι… ολόκληρο λειτουργικό σύστημα.

Από την άλλη, το Ubuntu θα μπορούσε να βοηθηθεί από το όνομα του Google. Αν και είναι αρκετά φιλικό προς το χρήστη και αξιόπιστο, το Ubuntu φέρει το “στίγμα” του Linux, του “εναλλακτικού λειτουργικού”, του “outsider” θα λέγαμε. Η “στάμπα” του Google θα μπορούσε να του χαρίσει περισσότερο κύρος και αναγνώριση, και να πείσει περισσότερους χρήστες να το δοκιμάσουν. Επιπλέον, το ανθρώπινο δυναμικό του Google θα επιτάχυνε το ρυθμό προσθήκης νέων δυνατοτήτων και διόρθωσης προβλημάτων του Linux.

Εν τέλει, μόνο το μέλλον θα δείξει το πως, και αν, το Google θα εισβάλει και επίσημα στο χώρο των λειτουργικών συστημάτων. Προς το παρόν, στην κυριαρχία των Windows, όσον αφορά τους “Wintel” υπολογιστές, έρχεται να προστεθεί και το Mac-OS X που, πια, βασίζεται σε αυτούς. Υπάρχουν αρκετές διανομές Linux που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες, αρκετές από τις οποίες προσπαθούν να καταλάβουν κομμάτι του desktop, απευθυνόμενες στην ίδια ομάδα χρηστών με τα Windows και το Mac-OS X (βλ. Lycoris). Αν, λοιπόν, το Google κυκλοφορούσε επίσημα κάποιο είδος desktop λειτουργικού συστήματος, θα έπρεπε να έχει να επιδείξει κάτι δραστικά διαφορετικό ή καλύτερο από τις υπόλοιπες προτάσεις. Φυσικά… τίποτα δεν αποκλείεται!

ΠΗΓΗ: Pathfinder.gr