18η Διεθνής Έκθεση Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών & Ψηφιακής Τε-χνολογίας. (Infosystem 2004)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την περίοδο 7-9 Οκτωβρίου 2004 έ-λαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη η 18η Διεθνής Έκθεση Πληροφορικής, Τηλεπι-κοινωνιών & Ψηφιακής Τεχνολογίας. (Infosystem 2004). Ήταν μια γιορτή της τεχνολογίας. Έμποροι από όλη την Ελλάδα είχαν συγκεντρωθεί στην Θεσσα-λονίκη για να θαυμάσουν πλήθος νέων τεχνολογιών.
Τα περίπτερα της έκθεσης ήταν 3 το περίπτερο 12, το περίπτερο 13 και το περίπτερο 15.
Στο περίπτερο 12 στεγαζόταν το γνωστό και καινούργιο στην έκθεση Future Park. Εκεί μπορούσε κανείς να παίξει online με άλλους χρήστες τα α-γαπημένα του δικτυακά παιχνίδια καθώς και να περιηγηθεί στο Διαδίκτυο. Α-κόμα υπήρχε και ένα stand όπου γινόντουσαν προβολές anime (κινέζικων καρτούν). Επίσης το περίπτερο ήταν χωρισμένο στα δύο καθώς στο άλλο μι-σό στεγαζόταν το επονομαζόμενο Lan Party. Εκεί μπορούσε κανείς να φέρει τον υπολογιστή του, φορητό και μη, να τον τοποθετήσει σε ένα χώρο πάνω στα τεράστια τραπέζια και να συνδεθεί στο τοπικό δίκτυο έχοντας έτσι πρό-σβαση και στο διαδίκτυο. Το μόνο αρνητικό της όλης υπόθεσης ήταν ότι έ-πρεπε να πληρώσει κανείς 35 Ευρώ, αλλά μπορούσε να κάτσει μέχρι και το τέλος της έκθεσης αφήνοντας τον υπολογιστή του εκεί τα βράδια.
Το περίπτερο 13 ήταν το περίπτερο ας μου επιτραπεί η έκφραση “Hardware”. Εκεί υπήρχαν όλες οι νέες τεχνολογίες γύρω από όλους τους το-μείς της τεχνολογίας των μηχανημάτων. Σε αυτό το περίπτερο μπορούσε κα-νείς να θαυμάσει από της ποιο καινούργιες κάρτες γραφικών μέχρι το ποιο καινούργιο μοντέλο ενός εκτυπωτή. Επίσης υπήρχαν και παλιοί υπολογιστές μεταχειρισμένοι που πωλούνταν ποιο φτηνά. Μπορούσε κανείς να βρει μια οθόνη 15” στη απίστευτη τιμή των 25 Ευρώ καθώς και φορητό υπολογιστή από 75 Ευρώ. Θέλω να πιστεύω πως σε αυτό το περίπτερο έγιναν πολλές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ εμπόρων και επιχειρηματιών όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Ακόμα πολλές εταιρίες όπως η zeroone διεξήγε ημερή-σιους διαγωνισμούς με δώρα πολλές φορές φορητά DVD players, Microsoft Windows XP & Office 2003 και με αποκορύφωμα μια οθόνη TFT 17” που η τιμή της κυμαινόταν γύρω στα 650 Ευρώ.
Το τελευταίο περίπτερο και καθόλου παραπονεμένο ήταν το περίπτερο 15 ή αλλιώς το περίπτερο του λογισμικού. Εκεί μπορούσε κανείς να βρει τα πάντα από πλευρά λογισμικού. Όπως καταλαβαίνεται εκεί στεγαζόταν και η Microsoft καθώς και η Hellug αλλά και η Helmug. Κατά παράδοξο τρόπο το Stand της Microsoft ήταν σχεδόν άδειο. Στον αντίποδα όμως τα Stand της Hellug και της Helmug ήταν γεμάτα από κόσμο που ενδιαφερόταν να μάθει περισσότερα πράγματα για εναλλακτικά λογισμικά εκτός Windows(Αυτό θα το αναπτύξουμε καλύτερα σε ένα άλλο και νέο άρθρο). Όλοι οι επισκέπτες του περιπτέρου αυτού πιστεύω πως έμειναν εντυπωσιασμένοι από τον νέο υπο-λογιστή της Mac. Ο συγκεκριμένος υπολογιστής αποτελείτο μόνο από μία ο-θόνη 17” και τίποτα παραπάνω. Όπως καταλαβαίνεται motherboard μνήμες και τα συναφή ήταν όλα μέσα στην οθόνη πάχους μόλις γύρω στα 7 εκατοστά. Τέλος οι μικροί φίλοι των υπολογιστών και δικτυακών παιχνιδιών είχαν την ευκαιρία να σερφάρουν στο διαδίκτυο και να παίξουν τα αγαπημένα τους δι-κτυακά παιχνίδια στους πάνω από 50 υπολογιστές που είχε εγκαταστήσει γνωστή αλυσίδα net-caf?.
Με όραμα για το μέλλον οι υπεύθυνοι της έκθεση έδωσαν ραντεβού για τον επόμενο χρόνο, για την επόμενη επιτυχημένη διοργάνωση της 19ης Διε-θνής Έκθεση Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών & Ψηφιακής Τεχνολογίας (Infosystem 2005).