Η αναζήτηση της είδησης στο σύγχρονο Ίντερνετ

Η επέκταση του ίντερνετ στην ενημέρωση είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια. Πλέον όλοι οι εκδοτικοί κολοσσοί έχουν -τουλάχιστον- μια σελίδα στο Ίντερνετ, κάτι που μόλις 2-3 χρόνια πριν, ήταν απλώς ένα άλωθι για να δείχνουν επαφή με την τεχνολογία! Πλέον η ενημέρωση γίνεται άμεσα με τα ηλεκτρονικά μέσα και τα έντυπα είναι μόνο για τις διαφημίσεις!

Κορυφαίο ίσως παράδειγμα η ιστορική New York Times, η οποία ενδέχεται στο μέλλον να έχει μόνο ηλεκτρονική μορφή!

http://mashable.com/2010/09/08/nytimes-print/

Η “μόδα” των blogs επίσης αύξησε τον αριθμό των sites ειδησεογραφικού περιεχομένου. Διαφορετικό περιεχόμενο από την “επαγγελματική” δημοσιογραφία; Ίσως… κάποιες φορές.

Το ζήτημα όμως είναι το εξής: είναι τόσο το περιεχόμενο των ειδήσεων, έτσι ώστε η πολυπληθής ενημέρωση να είναι και πολύπλευρη; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ.

Έχουμε πήξει στην αντιγραφή ειδήσεων από τα Δελτία Τύπου της Αστυνομίας! Σε μια καθημερινή επίσκεψη στα αγαπημένα blogs, portals, saits… θα δούμε το ίδιο εύπεπτο, εμπορικό θεματάκι “απετράπει απόπειρα αυτοκτονίας… “,  ” πτώση αεροπλάνου με χ νεκρούς…” , “ένοπλη ληστεία στην τράπεζα…” σχεδόν σε όλα! Tις περισσότερες φορές αυτούσιο, ορισμένες με αλλαγμένες κάποιες λέξεις (ούτε καν προτάσεις) και σίγουρα με άλλη φωτογραφία (αρχείου)!

Το αποτέλεσμα της σύγχρονης “ιντερνετικής” ενημέρωσης είναι η αντιγραφή ελαχίστων πηγών, χωρίς καμία προσπάθεια διερεύνησης σε βάθος ή ακόμα και ελέγχου της ποιότητας της είδησης. Συνεπώς, εφόσον πηγές είναι λίγες και ελεγχόμενες και η διασπορά τους μεγάλη, μήπως τελικά αυτό που περηφανευόμασταν για το ίντερνετ, δηλαδή την πολυπληθή ενημέρωση του,  έχει αρχίσει να έρχεται κατα πάνω μας; Μήπως αυτοί που θέλουν να καθορίζουν τις τύχες μας βρήκαν πρόσφορο έδαφος να μας βομβαρδίζουν από περισσότερες πλευρές;