Τον τελευταίο καιρό τείνει να γίνει από τα πρωταρχικά ζητήματα και αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας, τουλάχιστον του μέρους αυτής που έχει πρόσβαση στην τεχνολογία. Άδικα; Μάλλον όχι. Πρόκειται για τις τιμές πρόσβασης στα ευρωζωνικά δίκτυα. Σε μια χώρα που η ανάπτυξη σε όλους τους τομείς έρχεται καθυστερημένα, πώς να περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό σ’ αυτήν την περίπτωση.
Όταν στις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης χρησιμοποιούσαν ISDN στην Ελλάδα ήμαστε κολλημένοι στην PSTN και μάλιστα με αναλογικές γραμμές τηλεφώνου. Είναι λογικό όταν συζητάμε στην Ελλάδα για DSL και χαμηλότερες τιμές οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να ενδιαφέρονται για DSL-2 και δορυφορικές – ασύρματες τηλεπικοινωνίες. Φυσικά το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος φταίει γι’ αυτήν την καθυστέρηση. Σε μεγάλο βαθμό η μονοπωλιακή πολιτική του βασικού τηλεπικοινωνιακού φορέα μέχρι πρότινος. Και δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζεται –και όχι τυχαία– με το μερίδιο ευθύνης που έχει και για τις υψηλές τιμές που ισχύουν σήμερα. Ευτυχώς τον τελευταίους μήνες μετά τη γενική κατακραυγή από επιτροπές της Ε.Ε., τοπικούς φορείς και πολίτες γίνεται μια προσπάθεια να μειωθούν τα κόστη χρήσης των ευρωζωνικών δικτύων και στην Ελλάδα.
Ωστόσο το σήριαλ με το «φτηνό DSL» είχε και άλλο ένα επεισόδιο στην ελληνική έκδοσή του, το περίφημο φοιτητικό DSL. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δημιούργησαν ελπίδες σε χιλιάδες φοιτητών, αλλά και σε άλλους ανθρώπους ότι αυτό θα είναι μια αρχή και σύντομα θα δουν όλοι οι Έλληνες φτηνότερο DSL. Τζίφος! Για άλλη μια φορά το ελληνικό κράτος λειτούργησε ανοργάνωτα και λανθασμένα! Θέλησε να βολέψει το παιδί του στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, δηλ. να προσφέρει το «φοιτητικό DSL» μόνο ο ΟΤΕ. Μα αυτό δεν είναι παρέμβαση στον ανταγωνισμό που σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η αγορά; Γιατί δεν αποφάσισε να κάνει διαγωνισμό και να προσκληθούν και οι ιδιωτικές εταιρίες ώστε να γίνουν όλο νομότυπα και να κερδίσει ο ΟΤΕ πιθανόν, αφού είναι και ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός; Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα τεχνολογικά τουλάχιστον πανεπιστημιακά ιδρύματα προσφέρουν συνδέσεις PSTN και ISDN στους φοιτητές τους. Μήπως θα μπορούσαν σε συνεργασία με ένα τηλεπικοινωνιακό φορέα να προσφέρουν και DSL;