Έσοδα στην Microsoft από το λειτουργικό Android

Ναι, καλά διαβάσατε.

Απο σήμερα, ο γνωστός κατασκευαστής smartphone HTC, που κατασκευάζει και το Nexus One για λογαριασμό της Google μαζί με πλήθος άλλων Android συσκευών, συμφώνησε να δίνει στην Microsoft ενα χρηματικό ποσό για καθε Android smartphone που πουλά.

Σύμφωνα με την Microsoft, το Android παραβιάζει ορισμένες απο τις πατέντες της, χωρίς όμως να αναφέρει ποιές ειναι αυτές, και γι αυτό το λόγο απαιτεί μερίδιο κέρδους από την πώληση κάθε συσκευής που τρεχει το mobile λειτουργικο της Google.

Η HTC δήλωσε οτι το συγκεκριμένο deal πρόκειται για συμφωνία διαμοιρασμού πατεντών, και οτι "η HTC επεκτείνει την μακρόχρονη επιχειρηματική σχέση που έχει με την microsoft". Μην ξεχνάτε οτι η HTC πουλάει και κινητά με windows mobile.

Με άλλα λόγια, η MS επέστρεψε στα παλιά της κόλπα, όπου αμα θες να πουλάς συσκευές με τα λειτουργικά της, πρέπει να δίνεις μερίδιο χρημάτων και απο όποιες άλλες συσκευές πουλάς, ακόμα και αν περιέχουν άλλο μη-microsoft λειτουργικό.

Δηλαδή, δεν έχει και τοσο σημασία πόσο πολύ θα "έπιανε" στο δικαστήριο μια μύνηση απο πλευράς Microsoft εναντίον του Android. Και μόνο η απειλή οτι θα σταματήσει να προμηθεύει την HTC με λειτουργικά ηταν αρκετή, οπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Ενας σύμβουλος της microsoft δήλωσε οτι "βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και με άλλους κατασκευαστές που διαθέτουν στην αγορά κινητά Android για να επιλύσουμε το θέμα". Ευτυχώς όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακομα, αφου δεν υπάρχει ακομα τέτοια συμφωνία για τα κινητά της Motorola.

Να δούμε λοιπον πως θα αντιδρασει η αυτοκρατορία της Google σε αυτήν την τόσο απρόσμενη εξέλιξη. Σίγουρα δεν θα της αρέσει το γεγονός οτι θα πρέπει να μοιράζεται τα κερδη απο το nexus one με έναν απο τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της.

Πάντως, ποιος το περίμενε οτι ενα τόσο "τετριμμένο" θέμα οπως τα touchscreen τηλέφωνα, θα γίνονταν μια πραγματική δικαστική αρένα μεταξυ τόσων εταιριών! Microsoft, Nokia, Google και Apple, έχουν μπλεχτεί σε μυνήσεις επι μυνήσεων μεταξυ τους, που μόνο καλό στον τελικό καταναλωτή δεν κάνουν.

Πηγη: http://news.cnet.com/8301-13860_3-20003602-56.html

http://www.theregister.co.uk/2010/04/28/microsoft_mobile_sued/