Εργοστάσια παραγωγής fake followers: Το SEO επεκτείνεται και στα social media.

twitterfactorysmallΤα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ξεπεράσει προ πολλού την εποχή της αθωότητας, τότε που το να έχεις account στο facebook ή στο twitter ήτανε μια παραξενιά παρά ο κανόνας. Πλέον, κάθε ένας που θέλει να λέγεται “γνωστός” οφείλει να και μια “παρουσία στα social media”. Και απο όλα τα social media ένα θεωρείται το πιο σημαντικό: To twitter. Πιο συγκεκριμένα, πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ο αριθμός των followers. Ένας μεγάλος αριθμός από followers υποδηλώνει ότι το πρόσωπο που έχει τον λογαριασμό είναι σημαντικό, ή έστω ότι γράφει ενδιαφέροντα tweets (για να τον κάνουν τόσοι πολλοί follow, θα υπάρχει λόγος…) Με απλά λόγια, ο αριθμός των followers έχει εξελιχθεί σε “ανεπίσημο page rank” από το οποίο κρίνεται η σπουδαιότητα ενός προσώπου, όχι από κάποια μηχανή αναζήτησης, αλλά από τους άλλους χρήστες.

Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να καταλάβουμε γιατί διάφοροι στάρ μικρού βεληνεκούς, εταιρίες, πολιτικοί κλπ επιθυμούν να αυξήσουν τον αριθμό των followers τους. Για να το πετύχουν αυτό, υπάρχουν δυο τρόποι: Ο πρώτος είναι να αρχίσουν να γράφουν ενδιαφέροντα tweets (δύσκολο), ή να… αγοράσουν μερικούς followers (εύκολο). Έτσι, μετά τις αγοραπωλησίες φίλων/followers, η καινούρια μόδα είναι οι fake followers. Επιτήδειοι στήνουν “εργοστάσια παραγωγής” ψεύτικων followers. δηλαδή followers που δημιουργούνται αυτόματα κατά χιλιάδες και είναι στην ουσία bots. Τα posts τους μοιάζουν με post αληθινών χρηστών, ενω μερικές φόρές είναι και προγραμματισμένα να “αλληλεπιδρούν” με αληθινούς χρήστες. Γενικά οι προγραμματιστές των bots κάνουν ότι μπορούν για να κάνουν τα posts να μοιάζουν με αληθινών χρηστών, καταφεύγοντας μερικές φορές ακόμα και στο να αντιγράφουν τα bio αληθινών χρηστών. Το πλεονέκτημα των fake followers έναντι των αληθινών είναι ότι είναι… πάμφθηνοι, αφού πωλούνται με την χιλιάδα, για μερικά δολάρια. Ότι πρέπει δηλαδή για να αυξήσεις τους followers σου από πχ 20 σε 5000 και να ανεβάσεις το κασέ σου στην πιάτσα.

Προφανώς, η “ρύπανση” που προκαλούν οι fake followers στο twitter είναι ανάλογη με αυτήν που προκαλεί το (black hat) SEO στο web. Tο twitter έχει ήδη λάβει μέτρα κατά του φαινομένου, διαγράφοντας μαζικά ψεύτικα accounts. Ως απάντηση, οι επιτήδειοι που πωλούν τέτοιες υπηρεσίες προσφέρουν “δωρεάν ξαναγέμισμα” στους πελάτες τους, στην περίπτωση απώλειας πολλών fake followers λόγω διαγραφών. Παράλληλα το google κατεβάζει το rank ιστοσελίδων που διαφημίζουν υπηρεσίες πώλησης fake followers, το οποίο φυσικά οι επιτήδειοι ανεβάζουν με black hat SEO. Και ο πόλεμος άρχισε…

Πηγές: 1, 2, 3