Ένας Πακιστανός Freelancer κερδίζει 1 εκατ. δολάρια από την πώληση ενός και μόνο προτύπου (theme) για το WordPress

O Muhammad Haris έφτιαξε το theme που ονόμασε Avada, το οποίο μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το θέμα, παραμένει νούμερο ένα σε πωλήσεις theme για το wordpress.

Η κανονική άδεια για το theme Avada | Responsive Multi-Purpose Theme κοστίζει 45 $ και μέχρι αυτή τη στιγμή έχει κάνει 32.406 πωλήσεις. Δηλαδή με έναν απλό υπολογισμό μιλάμε για ένα «τζίρο» 1.458.270 δολάρια. Από αυτά βέβαια δεν ξέρουμε τι ποσοστά προμήθειας παίρνει η envato του Themeforest, γιατί από όσο γνωρίζω τα ποσοστά τους ξεκινάνε από 70% ! Πάντως σε άρθρο του arabcrunch αναφέρει πως ο δημιουργός έχει κερδίσει πάνω από 1.000.000 δολάρια.

Σε επικοινωνία που είχα παλιότερα με έναν δημιουργό theme με πολλές πωλήσεις στο themeforest μου είχε αναφέρει πως εφόσον κάποιο theme έχει πολλές πωλήσεις, αλλάζουν και τα ποσοστά προμήθειας. Ο συγκεκριμένος είχε καταφέρει να λαμβάνει αυτός το 70% των εσόδων και το themeforest το 30%, αλλά με συμφωνητικό ως «exclusive author», όπου έγραφε πως δεν θα κάνει καμία πώληση των theme του εκτός themeforest.
Κινδύνευε δηλαδή να χάσει την αποκλειστικότητα και να χαλάσει αυτή την συμφωνία σε περίπτωση που πουλούσε κάποιο theme του απευθείας ακόμα και σε έναν πελάτη του.

Οι παραπάνω υπολογισμοί γίνονται για themes τα οποία πωλούνται με την απλή (regular) άδεια χρήσης και όχι με την extended. Οι extended εκδόσεις έχουν κοντά στα 1.000 δολάρια η μια και σου δίνουν το δικαίωμα χρήσης σε πολλά sites ή ακόμα και την μεταπώληση τους αφού ενσωματωθούν σε κάποια εφαρμογή σας. Αν για παράδειγμα αγοράσετε ένα admin theme το πιο λογικό είναι να θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σε μια εφαρμογή που θα την πουλάτε μαζικώς σε πελάτες σας. Εκεί χρειάζεστε την extended licence. Οπότε καταλαβαίνετε πως ο τζίρος των themes μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από όσο υπολογίζουμε με την απλές άδειες χρήσης.

Έχει ήδη Έλληνες σχεδιαστές που κερδίζουν αρκετά χρήματα με πωλήσεις themes στο themeforest:

και άλλους, καθώς και Ελληνικές εταιρείες που φτιάχνουν και πουλάνε και αυτόνομα themes ώστε να γλιτώνουν την μεγάλη προμήθεια του themeforest όπως οι Θεσσαλονικείς του cssigniter.com

Πρόκειται για μια καλή αγορά που αντέχει ακόμα και εφόσον κάποιος ασχοληθεί σοβαρά και αφιερώσει χρόνο στην δημιουργία ποιοτικών themes, μπορεί να βγάλει χρήματα δουλεύοντας ακόμα και από το σπίτι του.