Εναλλακτικός τρόπος εσόδων για websites, πέρα των διαφημίσεων

Είναι κάτι που εδώ και χρόνια το συζητάω με φίλους και γνωστούς που πραγματικά πιστεύω πως θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική μέθοδο στήριξης των αγαπημένων μας websites, αλλά ακόμα δεν έχω δει κάποια πραγματικά συμφέρουσα πρόταση από καμία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Όταν ψάχναμε με τα παιδιά που συντηρούσαν το teach.gr για έναν εναλλακτικό τρόπο εσόδων (προ gr adsense ακόμα), ώστε να καλύπτονται τα έξοδα και ο μεγάλος χρόνος απασχόλησης τους, είχαμε συνεργαστεί με μια εταιρεία που είχε δικό της SMS Server και είχα υλοποιήσει μια πρωτοποριακή για την εποχή της μέθοδο συνδρομών μέσω SMS ( http://www.weblogic.gr/show.cfm?id=114&obcatid=1 ) , αλλά από το 1,18 € που κόστιζε το SMS, το κέρδος που έμενε για τα παιδιά ήταν 10 με 15 λεπτά / SMS. Όλα τα άλλα χρήματα πηγαίνανε στην εταιρεία που είχε τον sms server και στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας . Στην ουσία έστελνες ένα SMS σε ένα τετραψήφιο αριθμό με τον κωδικό teach και σου έστελνε το σύστημα απαντητικό SMS έναν κωδικό (κάτι σαν pin) όπου σε συνδυασμό με τον αριθμό του κινητού σου λειτουργούσαν ως username και password για την συνδρομή η οποία έληγε σε 1 εβδομάδα. Δεν απαιτούσαν όλα τα άρθρα συνδρομή, δηλαδή υπήρχαν και «ξεκλείδωτα» άρθρα, ελεύθερα για ανάγνωση από οποιονδήποτε επισκέπτη. Όταν μαζευόταν ένα Χ ποσό, τότε η ενδιάμεσος εταιρεία (που είχε τον sms server και πλήρωνε και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας) κατέθετε τα χρήματα σε έναν λογαριασμό των παιδιών του teach.
Τώρα βλέπω κάτι παραπλήσιο και στο tvxs.gr, όπου κάτω από τα άρθρα τους έχουν ένα μήνυμα «Στήριξε με 1€ από το κινητό σου το TVXS», που είναι στην ουσία μια υπηρεσία δωρεάς (donation) μέσω SMS.

Χωρίς να έχω ψάξει αν έχουν βελτιωθεί τα πράγματα και αν πλέον το κέρδος αυτού που παρέχει την ουσιαστική πληροφορία είναι πιο δίκαιο, θα περιγράψω την υπηρεσία που θεωρώ ότι θα μπορούσε να δώσει νέα κίνητρα για ακόμα πιο ποιοτικό και ουσιαστικό περιεχόμενο στο web με την ελπίδα ότι μπορεί να αναγνωστεί α) από κάποια από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (που και αυτές τις συμφέρει) ή β) από κάποιον ιδιώτη / επιχειρηματία / επενδυτή που μπορεί να το δει ως ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο project.
Το μοντέλο που σκέφτομαι ως ιδανικό, θα ήταν με άμεση παροχή αυτής της υπηρεσίας από τις ίδιες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε οποιοδήποτε site ενδιαφερόταν και με επίσης άμεση πίστωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου τον οποίο έπειτα οι διαχειριστές του site, θα μπορούσαν να εισπράξουν από τράπεζα ή επίσημο συνεργάτη της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Φανταστείτε το εξής φανταστικό σενάριο για να γίνει πιο κατανοητό:
Ο dimsis συνεργάζεται με την εταιρεία Wind στην οποία δίνει έναν αριθμό δικού του κινητού τηλεφώνου ας πούμε τον 6937123456. Η Wind με τη σειρά της του δίνει ένα 4ψήφιο αριθμό και έναν «κωδικό» ας πούμε LOG, όπου όποτε θα έρχεται οποιοδήποτε SMS σε αυτό το 4ψηφιο και κωδικό LOG, το κέρδος του dimsis προστίθεται στον λογαριασμό του κινητού του 6937123456. Με τη σειρά του ο dimsis όποτε θέλει μπορεί να πάει σε ένα υποκατάστημα της Wind και να εισπράξει σε χρήματα πλέον το κέρδος του.
Από εκεί και πέρα το πώς θα χρησιμοποιήσει ο dimsisτον 4ψηφιο του είναι δικό του θέμα. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υλοποιήσει ένα σύστημα συνδρομών ή ένα σύστημα δωρεών. Μέχρι και online εμπόριο για προϊόντα ή υπηρεσίες θα μπορούσε να γίνει μέσω μιας τέτοιας υπηρεσίας. Μια παραπλήσια πρόταση από όσο θυμάμαι είχα στείλει πριν αρκετά χρόνια στις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά δεν εισέπραξα καμία απάντηση. Πιθανών να την βρίσκουν αδιάφορη ή ασύμφορη, γιατί αν μη τι άλλο τεχνικώς υλοποιήσιμη είναι 100% και πιστεύω θα την αγκάλιαζαν πολλά websites εφόσον δεν είχαν κάτι να χάσουν.