Εγκατάσταση rootkit από την Sony BMG Music Entertainment

Μια ομάδα ανθρώπων μετά από έρευνα που έκαναν, ανακάλυψαν ότι η Sony BMG Music Entertainment, είχε συμπεριλάβει ένα μυστικό κλείδωμα σε κάποια μουσικά της CDs, που γινόταν εγκατάσταση αυτόματα στα Windows του υπολογιστή στον οποίο έπαιζαν, χωρίς καμιά προειδοποίηση προς τον χρήστη που στην ουσία άφηναν κενά ασφαλείας που κάλλιστα θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν hackers ώστε να πάρουν τον έλεγχο του υπολογιστή σας!

Οι άνθρωποι που το ανακάλυψαν, το δημοσίευσαν στα blogs τους, από όπου η είδηση αναδημοσιεύτηκε σε μερικά online ειδησεογραφικά sites, ώσπου το ανακάλυψαν και τα μεγάλα ΜΜΕ, ώσπου έγινε τέτοιος ντόρος που ανάγκασε την Sony όχι απλώς να δηλώσει πως σταματάει την παραγωγή αυτού του τρόπου κλειδώματος των CDs της, αλλά να αποσύρει από την αγορά και όσα CDs έχουν αυτό το κλείδωμα.

Μάλιστα στην μετέπειτα προσπάθεια μπαλώματος της όλης ιστορίας από την εταιρεία και την κυκλοφορία ενός προγράμματος που απεγκαθηστούσε το κλείδωμα της Sony, έγινε νέα γκάφα και μετά την αφαίρεση του κλειδώματος αφήνει νέο κενό ασφαλείας!

Εκτός των άλλων παρόλο που η Sony υποτίθεται πως χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο για την προστασία των προσωπικών της δικαιωμάτων, βρέθηκε να καταπατά τα copyrights μιας open source MP3 encoder εφαρμογής την οποία ενσωμάτωσε στον κώδικα της!

Εγκαταστάσεις του rootkit της Sony, βρέθηκαν έως και στο Αμερικανικό υπουργείο αμύνης και σε άλλα σώματα εθνικής ασφάλειας, και ενώ θα έπρεπε η Sony να καταδικαστεί για ηλεκτρονικά εγκλήματα, οι περισσότεροι χρήστες στα διάφορα sites του internet, πιστεύουν πως δεν θα ληφθεί τελικά κανένα μέτρο.

Υπολογίζεται πως οι εγκαταστάσεις του rootkit της Sony σε ανυποψίαστους χρήστες, ξεπερνούν τις 500.000 και παρόλα αυτά καμιά από τις μεγάλες εταιρείες που κυκλοφορούν προγράμματα προστασίας κατά των ιών, spyware κλπ δεν αντιλήφθηκε ή δεν έλαβε μέτρα για το συγκεκριμένο ζήτημα, παρόλο που όλα δείχνουν πως το rootkit αυτό εγκαθίσταται από τα μέσα του 2004.

Το άρθρο στο wired.com