Εντατικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της πειρατείας λογισμικού

Η Business Software Alliance (BSA) χαιρετίζει με ικανοποίηση την απόφαση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε. – πρώην ΣΔΟΕ) για την εντατικοποίηση των ελέγχων για τη χρήση νόμιμου λογισμικού.

Η ΥΠ.Ε.Ε. ( http://www.ypee.gr ) με εγκύκλιό της προς τις επιχειρησιακές διευθύνσεις ειδικών ελέγχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει ότι υποχρεούνται να περιλαμβάνουν στους ελέγχους τους, τον έλεγχο που αφορά την εξουσιοδοτημένη χρήση των προγραμμάτων λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και των αδειών χρήσης τους. Με την ίδια εγκύκλιο η διεύθυνση της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων προτρέπει επίσης, όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις της να εντάξουν στους καθημερινούς φορολογικούς ελέγχους που διενεργούν και εκείνους που αφορούν τη νομιμότητα της χρήσης των προγραμμάτων λογισμικού καθώς και των σχετικών φορολογικών στοιχείων. Επισημαίνεται επίσης ότι σε επιχειρήσεις που τηρούν «Βιβλίο Αποθήκης» ο έλεγχος αυτός είναι υποχρεωτικός. Επιπλέον, παρέχονται σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες προς τα κλιμάκια ελεγκτών για όλα τα στάδια ελέγχου, παρουσίασης φορολογικών παραστατικών και ενεργειών που οφείλουν να ακολουθήσουν στην περίπτωση που διαπιστώνεται παράνομη χρήση λογισμικού.

«Πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες κρατικές πρωτοβουλίες αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που είναι η μείωση της πειρατείας στη χώρα μας. Υποδεχόμαστε με ικανοποίηση κάθε παρόμοια εξαγγελία και ενέργεια που συμβάλλει στην αποτελεσματική και νόμιμη χρήση του λογισμικού. Η σωστή και μεθοδική υλοποίηση των μέτρων αυτών αναμένεται ότι θα μειώσει σημαντικά τη χρήση παράνομου και αναξιόπιστου λογισμικού, ενώ παράλληλα θα κάνει σαφές ότι η χώρα μας σέβεται και προστατεύει την Πνευματική Ιδιοκτησία» δήλωσε η κα Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου Νομικός Σύμβουλος της BSA.

Η χρήση προγραμμάτων λογισμικού με άδεια αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας και την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων. Η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα τη Παγκόσμιας Μελέτης για την πειρατεία λογισμικού που διενεργήθηκε από την IDC για λογαριασμό της BSA το ποσοστό πειρατείας στην χώρα μας ανέρχεται στα 62% για το 2004. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο ανάμεσα στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση – η οποία έχει μέσο όρο 35% – αποδεικνύοντας ότι στην Ελλάδα μπορούμε ακόμα να βελτιώσουμε σημαντικά το συνολικό πλαίσιο προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Υπολογίζεται ότι η μείωση της πειρατείας στην Ελλάδα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μπορεί να συνεισφέρει 518 εκ. ευρώ στο ΑΕΠ και να δημιουργήσει 1900 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στα επόμενα χρόνια.

http://www.presspoint.gr/release.asp?id=75154