Δώστε ζωή στους παλιούς Mac

Το άρθρο αυτό αφορά κατόχους παλιότερων Mac υπολογιστών. Σε αντίθεση με τα PCs όπου μπορείτε να βρείτε σε ένα οποιοδήποτε μαγαζί parts και το κυριότερο επεξεργαστές, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Mac. Παρόλα αυτά, είναι λάθος – όπως έμαθα και εγώ πρόσφατα – να υποθέσει κανείς ότι δεν διατίθενται upgrades για τους υπολογιστές της Apple. Ειδικά για τα παλαιότερα μοντέλα που βασίζονται σε G4 επεξεργαστές μπορούν να γίνουν θαύματα αν είστε διατεθιμένοι να δαπανήσετε ένα ποσό γύρω στα 350$.

Όπως μπορεί να γνωρίζετε, οι επεξεργαστές G4 (ή πιο σωστά PPC7xxx) παράγονται από την Freescale Semiconductors (τέως Motorola). Είναι επεξεργαστές που εκτός από τους υπολογιστές της Apple χρησιμοποιούνται σε πολλές embedded εφαρμογές, όπως routers, storage κτλ. Η Freescale δεν έχει σταματήσει να τους εξελίσσει και συνεχώς ανανεώνει την γκάμα της, με μοντέλα πιο γρήγορα και το κυριότερο χαμηλότερης κατανάλωσης. Τα G4 μοντέλα που βρίσκονται στα Mac Mini/iBook/PowerBook δεν είναι ούτε τα πιο πρόσφατα ούτε και τα γρηγορότερα.

Μια σειρά από εταιρείες όπως η GigaDesigns (http://www.gigadesigns.com/), η Daystar (http://daystartechnology.com/) και άλλες προσφέρουν αναβαθμίσεις για τους παλιότερους Macs που βασίζονται σε G4 επεξεργαστές, όπως τα G4 PowerMac και G4 iMac. Ουσιαστικά προσφέρουν τις κάρτες και τον επεξεργαστή για το σύστημα και ίσως κάποια patches (αν χρειάζεται) για το OSX και το OpenFirmware. Οι πλέον πρόσφατες προσφερόμενες αναβαθμίσεις αναφέρονται σε G4 επεξεργαστές στα 1.9 και 2 GHz!!

Στο BareFeats.com (http://www.barefeats.com/) παρέχονται συχνά συγκρίσεις απόδοσης των συστημάτων αυτών σε σχέση με τους νέους PowerMac/iMac που χρησιμοποιούν τους G5 επεξεργαστές. Θα ξαφνιαστείτε άμα δείτε πόσο καλά αποδίδουν οι G4 επεξεργαστές!! Η απόδοση τους είναι τουλάχιστον εφάμιλλη των G5 και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα καλύτερη! Τα benchmerks στα οποία η απόδοση τους είναι χαμηλότερη είναι κυρίως εφαρμογές που η αρχιτεκτονική του συστήματος παίζει μεγαλύτερο ρόλο (π.χ. καλύτερη κάρτα γραφικών).

Αν λοιπόν έχετε ήδη μια επένδυση σε G4 Macs και θέλετε να τα διατηρήσετε στην ζωή για κάποιο διάστημα ακόμα (ειδικά υπό το φως των εξελίξεων στην Mac πλατφόρμα με την μετάβαση στην x86 αρχιτεκτονική), οι αναβαθμίσεις αυτές είναι κάτι που αξίζει να σκεφτείτε σοβαρά για να αυξήσετε την απόδοση των συστημάτων σας.