Διπλασιάστηκε η επίδοση του ισχυρότερου υπολογιστή στον κόσμο

Ο Blue Gene/L της IBM, που ανακηρύχθηκε τον Ιούνιο ο ταχύτερος υπολογιστής του κόσμου, σχεδόν διπλασίασε τις επιδόσεις του με την εγκατάσταση νέων επεξεργαστών και φτάνει πλέον σε ταχύτητα τα 280 Τflops (τρισεκατομμύρια υπολογισμοί κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Συγκριτικά, το δεύτερο ταχύτερο σύστημα, ο Προσομοιωτής Γης της NEC, δεν ξεπερνά τα 38,5Τflops.
Ο Blue Gene/L συνεχίζει να συναρμολογείται στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore των ΗΠΑ κασι θα χρησιμοποιηθεί σε απαιτητικές έρευνες που αφορούν τη γήρανση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.
«Ο Blue Gene/L δείχνει το δρόμο προς το μέλλον και στην υπολογιστική ισχύ που χρειαζόμαστε για να προβλέπουμε τη συμπεριφορά του οπλοστασίου καθώς συνεχίζει να γερνά» δήλωσε ο Λίντον Μπρους της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, μιλώντας στα επίσημα εγκαίνια του συστήματος την Παρασκευή.
Στην τελική του σύνθεση το σύστημα θα περιλαμβάνει 65,536 υπολογιστικούς κόμβους και επιπλέον 1.024 κόμβους εισόδου-εξόδου. Κάθε κόμβος ενσωματώνει δύο επεξεργαστές PowerPC 440 της IBM.
Το Lawrence Livermore χρησιμοποεί τον Blue Gene/L σε συνδυασμό με έναν ακόμα πανίσχυρο υπολογιστή της ΙΒΜ, τον ASC Purple, με ισχύ 100 Tflops.
Όπως αναφέρει το BBC, ο Blue Gene/L θα αναλάβει υπολογισμούς για την καταπόνηση και τη γήρανση υλικών, τη μοριακή δυναμική, τη μοντελοποίηση υλικών και τη δυναμική ρευστών, ενώ ο Purple θα χρησιμοποεί τα αποτελέσματα για να προσομοιώσει τη συμπεριφορά πυρηνικών υλικών.
Ο Blue/Gene L κόστισε 100 εκατ. δολάρια και ονομαστική ταχύτητα της τελικής του σύνθεσης υπολογίζεται στα 360 Tflops.
Είναι ο πρώτος υπολογιστής που κατασκευάζεται με την αρχιτεκτονική Blue Gene, την οποία ανάπτυξε η IBM με χρηματοδότηση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Στόχος του 10ετούς προγράμματος είναι η κατασκευή συστημάτων που θα αυξήσουν τις επιδόσεις κατά μία τάξη μεγέθους, μέχρι το ένα petaflop.