Δεν φαίνεται να υλοποιείται τελικά το φθηνό φοιτητικό Internet, με παρέμβαση της ΕΕ

Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του ΟΤΕ, για παροχή προς τους φοιτητές φθηνής ADSL πρόσβασης στο Internet, αυτό τελικά δεν φαίνεται ότι είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα ανταγωνισμού γνωμοδότησε ότι δεν επιτρέπεται η προσφορά υποδομών από τον ΟΤΕ με εκπτώσεις, χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη έκπτωση και στις τιμές χονδρικής προς τους εναλλακτικούς παρόχους, ώστε και αυτοί να μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχα “πακέτα”. Ωστόσο ο ΟΤΕ δεν είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε εκπτώσεις και στις τιμές χονδρικής.

Ολόκληρη η είδηση:

Σε πλήρες αδιέξοδο έχει περιέλθει η υπόθεση του φθηνού ευρυζωνικού Internet στους φοιτητές. Tόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής όσο και ο ΟΤΕ, ο οποίος ήδη το έχει ανακοινώσει από 21 Ιουνίου, βρίσκονται εκτεθειμένοι, καθώς ούτε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Tαχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν τη συγκεκριμένη προσφορά.
Ο ΟΤΕ στις 21/6/2005 είχε ανακοινώσει ότι «η ειδική προσφορά του ΟΤΕ για όλους τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, που θα ισχύει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, περιλαμβάνει:
– 5 ευρώ το μήνα για ADSL πρόσβαση από 35,90 ευρώ που είναι σήμερα για ταχύτητα 512/128Kbps.
– Μείωση κατά 50% στο εφάπαξ τέλος ενεργοποίησης από το εκάστοτε ισχύον».
Εκτοτε, ξεκίνησε μια διελκυστίνδα μεταξύ εναλλακτικών παρόχων τηλεφωνίας / Internet και OTE, όπου οι μεν πρώτοι κατηγορούσαν τον ΟΤΕ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά τηλεπικοινωνιών, ενώ ο ΟΤΕ – αρνούμενος να δώσει αντίστοιχη προσφορά χονδρικής – έκανε λόγο για «χορηγία» προς το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο την περασμένη εβδομάδα, όταν ο ΟΤΕ ζήτησε την έγκριση της ΕΕΤΤ για να προχωρήσει την προσφορά εν όψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής περιόδου. Η ΕΕΤΤ, σοφώς κινούμενη και προκειμένου να αποφύγει το «πικρόν ποτήριον» της άρνησης προς τον ΟΤΕ -και ουσιαστικά προς τον Πρωθυπουργό- συμβούλεψε τον ΟΤΕ να διαβουλευθεί με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εφόσον η τελευταία άνοιγε το «πράσινο φως» στην προσφορά του ΟΤΕ, τότε και η ΕΕΤΤ θα έπραττε το ίδιο.
Ομως, η άτυπη διαβούλευση που υπήρξε μεταξύ ΟΤΕ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν κράτησε και πολύ. Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες δεν έδωσε πολλά περιθώρια συζητήσεων, σημειώνοντας ότι η προσφορά υποδομών κάτω του κόστους χωρίς αντίστοιχη προσφορά χονδρικής, συνιστά παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού. Και το θέμα έκλεισε εκεί.
Το αποτέλεσμα είναι η υπόθεση του φθηνού ευρυζωνικού Internet να παραμένει μετέωρη «ένθεν κι ένθεν» της λεωφόρου Κηφισίας, όπου κανένας δεν κάνει βήμα μπρος. Ο μεν ΟΤΕ επιζητά πλήρη κάλυψη από την ΕΕΤΤ, η δε ρυθμιστική αρχή μοιάζει να βρίσκεται μεταξύ… γκρεμού και ρέματος. Μια άρνηση στον ΟΤΕ σημαίνει εναντίωση στην πρωθυπουργική εξαγγελία και ένα ναι σημαίνει πόλεμο με όλη την αγορά και ενδεχομένως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δυσχέρεια αναδεικνύεται στο γεγονός ότι τα στελέχη της ΕΕΤΤ, αρνούνται να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση.
Παράγοντες της αγοράς τόνιζαν ότι, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, προσφορά ADSL στην τιμή των 5 ευρώ, που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, δεν πρόκειται να υπάρξει. Με δεδομένο δε ότι η μερική αποδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου (η οποία επιτρέπει τον ΟΤΕ να εκχωρήσει το καλώδιό του σε έναν εναλλακτικό πάροχο για να προσφέρει την αντίστοιχη υπηρεσία) κοστίζει 4,05 ευρώ το μήνα -και είναι η φθηνότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση- το φθηνό φοιτητικό ευρυζωνικό Internet παραμένει ουτοπία. Μετά δε και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πιο πιθανό πλέον σενάριο φαντάζει ότι οι φθηνές ευρυζωνικές φοιτητικές συνδέσεις θα κοστίζουν πάνω από 15 ευρώ και αυτό υπό ειδικές προϋποθέσεις.

Πηγή: ADSLgr.com & Κέρδος στο Διαδίκτυο
Links: http://www.adslgr.com/news.php?newsid=1525
http://www.kerdos.gr/eC_Home.asp?nodetype=15&id=82824