BSA: Συνεχίζονται οι ενέργειες ελέγχων για προγράμματα λογισμικού χωρίς άδεια χρήσης σε επιχειρήσεις

Η Business Software Alliance (BSA) στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών λογισμικού στην Ελλάδα, ανακοινώνει τα αποτελέσματα ενεργειών που υλοποιήθηκαν πρόσφατα με στόχο την εξακρίβωση προέλευσης προγραμμάτων λογισμικού. Συγκεκριμένα, κατόπιν καταγγελιών που πραγματοποιήθηκαν στην BSA κατά των εταιριών Dirent A.E, Αττική Δίοδος ΑΤΕ, και Πιτσιλίδης Μ., Α.Ε. πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι των προγραμμάτων Η/Υ που ήταν εγκατεστημένοι στις συγκεκριμένες εταιρίες

Στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια έχουν ξεκινήσει μέσω της BSA, δεκάδες έλεγχοι σε εταιρίες διαφόρων κλάδων ύστερα από καταγγελίες που πραγματοποιούνται είτε μέσω της τηλεφωνικής γραμμής χωρίς χρέωση (800 11 36036) είτε μέσω της ιστοσελίδας της http://www.bsa.org/hellas/antipiracy . Οι καταγγελίες αυτές οδήγησαν σε ελέγχους κατά τη διεξαγωγή των οποίων εντοπίστηκε παράνομο λογισμικό με αξία που εκτιμάται άνω του 1.000.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ελέγχουν συχνά, διενεργώντας απογραφές, το λογισμικό που εγκαθιστούν και χρησιμοποιούν. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των χρηστών λογισμικού, που εφαρμόζει η BSA, διατίθενται δωρεάν εργαλεία διαχείρισης πόρων λογισμικού μέσω της ιστοσελίδας της ( http://www.bsa.org/hellas/antipiracy/Free-Software-Audit-Tools.cfm ) με σκοπό να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν αποτελεσματικά το κόστος χρήσης λογισμικού και παράλληλα να εξασφαλίσουν τη νομιμότητά τους .

Η Παγκόσμια Μελέτη για την πειρατεία Λογισμικού που διενεργήθηκε από την IDC για λογαριασμό της BSA για το έτος 2004 (www.bsa.org/idcstudy), κατατάσσει την Ελλάδα ως τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό πειρατείας (62%) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμάται δε οτι η εάν η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, οι σημαντικότερες απολαβές θα είναι μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας κατά 351 εκ ευρώ , η δημιουργία 1300 νέων θέσεων εργασίας και η αύξηση των φορολογικών εσόδων της τοπικής βιομηχανίας πληροφορικής τουλάχιστον κατά 223 εκ ευρώ.

Η πρόοδος που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα θέματα καταπολέμησης της πειρατείας λογισμικού οφείλεται στις εντατικοποιημένες προσπάθειες του κράτους μέσω της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.-πρ. ΣΔΟΕ) που στοχεύουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς και νόμιμου ψηφιακού περιβάλλοντος και τις οποίες η BSA επικροτεί.
http://www.presspoint.gr/release.asp?id=85562