Βρέθηκε πλανήτης με ονομασία Gliese 581g με κατάλληλες συνθήκες ζωής για ανθρώπους

Μετά από χρόνια όπου ακούμε ότι οι κατοικήσιμοι εξωπλανήτες είναι θέμα χρόνου να βρεθούν, οι κυνηγοί πλανητών επιτέλους βρήκαν έναν! Ο Gliese 581g είναι ο πρώτος πλανήτης που βρέθηκε και είναι στην κατάλληλη απόσταση για να έχει νερό σε υγρή μορφή, και την σωστή μάζα ικανή για να κρατά ουσιαστική ατμόσφαιρα.

Ο νέος πλανήτης είναι ένας από τους έξι σε τροχιά γύρω από το άστρο Gliese 581, που είναι ένας κόκκινος νάνος 20 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Δύο από τους αδελφικούς πλανήτες, του που ονομάστηκαν πλανήτες Γ και Δ, έχουν επίσης χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ως δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους. Οι δύο πλανήτες πλαισιώνουν την περιοχή γύρω από το αστέρι όπου θα μπορούσε να υπάρξει νερό – ο 581c είναι πολύ ζεστός, και ο 581d είναι πάρα πολύ κρύος. Αλλά ο 581g είναι ο κατάλληλος. Η ανακάλυψη θα δημοσιευθεί στο Astrophysical Journal και σε απευθείας σύνδεση στην arxiv.org.

Ο νέος πλανήτης είναι περίπου τρεις φορές όσο η μάζα της Γης, φαίνεται ότι είναι μάλλον βραχώδης και έχει αρκετή επιφανειακή βαρύτητα ώστε να διατηρηθεί μια σταθερή ατμόσφαιρα. Λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη μιας ατμόσφαιρας και το φως των αστεριών του πλανήτη, οι αστρονόμοι υπολογίζουν μια μέση θερμοκρασία που κατά πάσα πιθανότητα κυμαίνεται από μείον 24 βαθμούς σε 10 βαθμούς Fahrenheit πάνω από το μηδέν.

Μεταφρασμένο απόσπασμα του άρθρου: A Habitable Exoplanet — for Real This Time