Ασύρματο internet στην Ελλάδα ;

Πρίν μερικές μέρες πρόσεξα οτι όλο και περισσότερες πόλεις μπαίνουν στην νέα τεχνολογία του ασύρματου internet. Κάποιες προσφέρουν στους πολίτες τους δωρεάν την πρόσβαση και άλλες με αύξηση στα δημοτικά τέλη. Το κακό είναι οτι μιλάμε για εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα, κανένας σπηλαιοκατοικοεδρεύων δήμαρχος δεν έχει την τόλμη ούτε τους ανάλογους συμβούλους να του ανοίξουν τα μάτια ή να τον στηρίξουν. Βρε ούτε μια μελέτη δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν για ένα τόσο “ανούσιο” και “δαπανηρό” εγχείρημα. Εδώ δεν έχουμε ούτε ενσύρματο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων, μου θέλετε και wifi, θα απαντήσει ο ενοχλημένος δήμαρχος και ο αναχρονιστικός συμπολίτης μας.Τότε η σκέψη σου ελληναρά μου,θα τρέξει στα παραδείγματα των πόλεων του εξωτερικού που έχουν εφαρμόσει ήδη το σύστημα.

Σε κάποιες πόλεις, τοποθετήθηκαν hot spots για δωρεάν πρόσβαση σε κεντρικές ζώνες της πόλης και τα έξοδα τα βγάζουν από τα καταστήματα της περιοχής που τρέχουν να προβληθούν στο αρχικό portal (υποχρεωτικά μπαίνεις για να συνδεθείς), καθώς ο πελάτης βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το hot spot, άρα και το μαγαζί τους. Μέρος των εξόδων καλύπτεται και από δωρεές των πολιτών που θέλουν το σύστημα να πετύχει, καθώς και από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις τεχνολογικών προϊόντων, της περιοχής.
Σε άλλες πόλεις, τα έξοδα καλύπτονται από αύξηση των δημοτκών τελών ή από συνδρομές πολύ συμφέρουσες για τους πολίτες-surfers, της τάξης των $16 το μήνα. Και μην ξεχνάμε, οτι οι ταχύτητες ειναι τουλάχιστον 2Mbps. Σε ενσύρματο δίκτυο, ούτε στα όνειρά μας με τέτοια τιμή.

Έτσι λοιπόν, το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος, μπορεί να αντισταθμιστεί από :

1. Αύξηση των δημοτικών τελών

2. Απόδοση αντιτίμου των εγγεγραμένων χρήστων

3. Προσφορά υπηρεσιών και διαφημίσεις, επαγγελματίες, καταστήματα και επιχειρήσεις, της πόλεως ή και άλλων περιοχών

4. Επιδότηση από αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε.

5. Δωρεές και εθελοντική εργασία, από πολίτες και επιχειρήσεις που έχουν συμφέρον (δημιουργία νέας αγοράς)

Τα πλεονεκτήματα από μια τέτοια κίνηση, είναι πολύ σημαντικά :

1. Αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης

2. Οικονομική τόνωση των επαγγελματιών της περιοχής που θα απασχοληθούν

3. Νέες θέσεις εργασίας

4. Διαφήμιση της πόλης και αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος λόγω των νέων υπηρεσιών

5. Δημιουργία ανταγωνιστικού περιβαλλοντος με τις επιχειρήσεις-παροχείς ενσύρματης δικτύωσης και κατ’επέκταση μείωση των τιμών τους

6. Δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο “γρήγορο” internet με μικρό ή και καθόλου κόστος γι’αυτούς

Η ιδιωτική πρωτοβουλία έκανε το πρώτο βήμα στην Αθήνα δημιουργώντας μια από τις καλύτερες υποδομές στην Ευρώπη. Σε πολλές πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας, πολίτες – ιδιώτες , ξεκινούν το στήσιμο των πρώτων hot spots με δικά τους έξοδα, έχοντας κάνει μία αξιόλογη αρχή. Όμως αυτές οι προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, αν δε σταθεί συμπαραστάτης και αρωγός η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος.

http://edition.cnn.com/2004/TECH/internet/10/18/wireless.city/
http://edition.cnn.com/2004/TECH/internet/10/22/san.francisco.reut/
http://www.sanjose.org/wifi/
http://www.chaska.net/
http://www.dailywireless.org/modules.php?name=News&file=article&sid=3177
http://www.awmn.gr/