Άρχισαν να διαρρέουν κάποιες πληροφορίες για τον νέο επεξεργαστή της AMD

Σε ένα άρθρο του το HardOCP.com παρουσιάζει μια σειρά απο slides της AMD για τον επερχομενο επεξεργαστή που σχεδιάζει, τον K8L. Από τα slides αυτά αποκαλύπτονται μια σειρά από ενδιαφέρουσες πληροφορίες :

1. ο K8L σχεδιάζεται ως εξαρχής native quad-core επεξεργαστής. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση της Intel η οποία τουλάχιστον αρχικά θα παρουσιάσει quad core επεξεργαστές που θα είναι δύο dual-core επεξργαστές στο ίδιο package

2. ένα δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό των νέων επεξεργαστών είναι ότι θα περιλαμβάνουν ένα επιπλέον επίπεδο cache μνήμης – L3 – η οποία θα διαμοιράζεται μεταξύ των 4 cores. Τα μεγέθη της L3 δεν είναι καθορισμένα και η AMD δηλώνει ότι θα υπάρχει αρκετή ευελιξία στο θέμα. Θα ξεκινούν πάντως από τα 2MB και θα αυξάνονται.

3. εξίσου σημαντικές είναι οι εξελίξεις που φέρνει στο προσκήνιο ο νέος εκεξεργαστής στον χώρο της κατανάλωσης ισχύος. Μέχρι σήμερα οι multi-core επεξεργαστές των AMD και Intel χρησιμοποιούν ένα κοινό PLL για τον χρονισμό των δύο cores. PLL ή Phase Locked Loops είναι τυπικά τα ηλεκτρονικά εκείνα components που αναλαμβάνουν να πολλαπλασιάζουν την συχνότητα του βασικού bus του επεξεργαστή ώστε να προκύπτει η συχνότητα λειτουργίας του. Η ύπαρξη ενός PLL ανά core σημαίνει ότι κάθε core μπορεί να ρυθμίζει ανεξάρτητα την συχνότητα λειτουργίας του, ανάλογα με το load του και όχι ανάλογα με το load όλων των cores. Αυτό μπορεί να σημαίνει σημαντικά κέρδη από την μείωση της δυναμικής καταναλωσης ισχύος. Να σημειωθεί ότι η IBM ήδη χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτή στους dual/quad core επεξεργαστές της Power5 και G5.

Περισσότερα εδώ : http://enthusiast.hardocp.com/article.html?art=MTE0OCwxLCxoZW50aHVzaWFzdA

UPDATE

Σε όσους κάποιο υπόβαθρο σχετικά με μικροεπεξεργαστές το ακόλουθο άρθρο του XbitLabs.com μπορεί να είναι αρκετά ενδιαφέρον :
AMD’s Next Generation Microarchitecture Preview: from K8 to K8L.

Καλή ανάγνωση!! 🙂