Για μια ακομη φορα ο ΟΤΕ και ο ΣΑΤΠΕ αρχισαν ενα πολεμο ανακοινωσεων.Την αρχη εκανε εχτες ο ΣΑΤΠΕ,
http://www.presspoint.gr/release.asp?id=88197
και ο ΟΤΕ ανταπαντησε σημερα με το παρακατω δελτιο τυπου.
ΟΤΕ: Ανακοίνωση
Σχετικά με την κοινή ανακοίνωση του ΣΑΤΠΕ και των εταιρειών Forthnet και Altec Telecoms, η οποία αναφέρεται και στον ΟΤΕ, διευκρινίζονται τα εξής:
Για μία ακόμη φορά, η ανακοίνωση του ΣΑΤΠΕ και των εταιρειών Forthnet και Altec Telecoms σκοπό έχει την απαλλαγή των εναλλακτικών παρόχων από την υποχρέωσή τους να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακή υποδομή.
Αυτή η προσπάθεια είναι απόλυτα κατανοητή αφού προτιμούν να εκμεταλλεύονται τις επενδύσεις σε υποδομές που πραγματοποιεί ο ΟΤΕ για να παρέχουν υπηρεσίες. Έτσι μπορούν να συνεχίζουν τις «επενδύσεις» τους σε διαφήμιση… με απώτερο σκοπό την ανακατανομή της πίτας αντί για τη διεύρυνσή της. Ουσιαστικά, η προσέγγισή τους παραπέμπει ακριβώς στη διαιώνιση του μεταπρατικού μοντέλου, που αποτελεί και το βασικό πρόβλημα της αγοράς σήμερα.
Είναι φανερό ότι στο κείμενο της ανακοίνωσης παρέχεται επιλεκτική πληροφόρηση, παραλείποντας σημαντικά δεδομένα και στοχεύοντας στη δημιουργία εντυπώσεων:
Εάν οι πάροχοι επιθυμούν πραγματικά να διαφοροποιήσουν τις ευρυζωνικές υπηρεσίες που προσφέρουν, μπορούν να το επιτύχουν μέσω της υπηρεσίας του αδεσμοποίητου τοπικού βρόχου που παρέχεται εδώ και χρόνια, γεγονός που στην ανακοίνωση παρέλειψαν να αναφέρουν. Μάλιστα, η νέα τιμή για την μεριζόμενη πρόσβαση στο τοπικό βρόχο είναι πλέον 2€ το μήνα, από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αντίδραση του ΣΑΤΠΕ και άλλων απέναντι στην ευθύνη της επένδυσης μεταφράζεται σε ουτοπικές απαιτήσεις απέναντι στο «κακό» μονοπώλιο και σε συνεχή δημιουργία «προβλημάτων» ώστε από το τίποτα και άκοπα να βγεί κάποιο κέρδος.
Όπως έχει ήδη επισημανθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση του ΟΤΕ, η περιορισμένη ανάπτυξη του τοπικού βρόχου οφείλεται κυρίως στο μοντέλο απελευθέρωσης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς που ευνοήθηκε στην Ελλάδα και το οποίο είναι ένα μεταπρατικό μοντέλο. Οι εναλλακτικοί πάροχοι μεταπωλούν υπηρεσίες που αγοράζουν χονδρικά σε απαράδεκτα χαμηλές τιμές από τον ΟΤΕ εξασφαλίζοντας ένα άκοπο περιθώριο κέρδους.
Δεν προκαλεί έκπληξη η τακτική αυτή, μιας και κάθε σενάριο ανάπτυξης βιώσιμου ανταγωνισμού στην αγορά περιλαμβάνει υποχρεωτικά και επενδύσεις σε υποδομή δικτύων κορμού, τα οποία – σε αντίθεση με τον τοπικό βρόχο – δεν αποτελούν φυσικό μονοπώλιο (non-replicable asset). Επενδύσεις που καταφανώς δεν είναι διατιθέμενοι να πραγματοποιήσουν οι περισσότεροι από τους εναλλακτικούς παρόχους ελπίζοντας στην επιχορήγηση των δραστηριοτήτων τους με βάση το παθογενές μοντέλο ανάπτυξης παρελθόντων χρόνων της ελληνικής βιομηχανίας.
Η κινδυνολογική διάθεση της ανακοίνωσης, περί «αναποτελεσματικής» ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, είναι φανερή και από την αόριστη αναφορά στα περιφερειακά προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ, την ώρα που οι περισσότεροι εναλλακτικοί πάροχοι λάμπουν διά της απουσίας τους σε επενδύσεις στην περιφέρεια. Αντίθετα, είναι γνωστό ότι ο μοναδικός ουσιαστικά επενδυτής σε σταθερή τηλεπικοινωνιακή υποδομή είναι ο ΟΤΕ, σηκώνοντας όλο το βάρος της ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας.
Ο ΟΤΕ, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το ρυθμιστικό τοπίο, παίρνει το ρίσκο και επενδύει. Έχει μάλιστα ήδη επισημάνει τους κινδύνους από την επιβολή ρυθμιστικών μέτρων σε μία αναδυόμενη αγορά όπως αυτή της ευρυζωνικότητας. Ο ΟΤΕ θεωρεί σημαντικό οι όποιες ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα όταν αφορούν αναδυόμενες αγορές, να δίνουν κίνητρα για επενδύσεις, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι σχετικές προτάσεις του ΟΤΕ έχουν κατατεθεί στην ΕΕΤΤ στο πλαίσιο της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.
Ο ΟΤΕ, έχοντας ήδη αναγνωρίσει τις όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν στο παρελθόν, επιβεβαιώνει την πάγια προσήλωσή του στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας αλλά και γενικότερα της Ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών. Ανάπτυξη όμως
• βασισμένη στον βιώσιμο ανταγωνισμό με έμφαση στις επενδύσεις ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μιας ασθενούς βιομηχανίας που θα διατηρείται σε ζωή από τις συνεχείς «ενέσεις» του ΟΤΕ και τη μη εξόφληση προς τον ΟΤΕ των οφειλών ορισμένων παρόχων
• με στόχο την παροχή υπηρεσιών με τη μέγιστη ποιότητα και τη χαμηλότερη τιμή,
• προσβλέποντας στη μεγιστοποίηση του οφέλους για το σύνολο της οικονομίας και ιδιαίτερα των χρηστών.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται, και θα συνεχίσουν να κινούνται στο μέλλον, όλες του οι προσπάθειες.
http://www.presspoint.gr/release.asp?id=88277
Κατά τα αλλά κυκλοφορεί και μια φήμη στα Ελληνικά φόρουμ ότι από Σεπτέμβρη ο ΟΤΕ θα διπλασιάσει τις ταχύτητες πρόσβασης χωρίς να αυξήσει ταυτόχρονα το κόστος.