Ακριβαίνει η DRAM, φτηναίνει η NAND Flash.

Με τους απωανατολίτες κατασκευαστές υψηλής τεχνολογίας να έχουν… πέσει με τα μούτρα σε προϊόντα όπως φωτογραφικές μηχανές, USB flash drives και MP3 players, οι μνήμες NAND flash φθηναίνουν διαρκώς, ενώ οι μνήμες DRAM για PCs παίρνουν την ανηφόρα…

Η αιτία για αυτήν την κατάσταση είναι κυρίως το πολύ έντονο ενδιαφέρον των ταϊβανών κατασκευαστών, οι οποίοι ασχολούνται πλέον κατά κόρον με gadgets και μικροσυσκευές οι οποίες ενσωματώνουν μνήμη flash, η οποία έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Από την άλλη πλευρά, είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο δημοφιλείς μνήμες για PCs αυτή την εποχή, η DDR2-533 η οποία πωλείται συνήθως σε chips των 512Μbit, πωλείται κατά μέσον όρο 4,69 δολάρια από 3,75 δολάρια που κόστιζε την αρχή της χρονιάς, μια αύξηση περίπου 25%.

Οι υψηλότερες τιμές αντικατοπτρίζονται στην αγορά με δύο τρόπους: είτε οι τιμές των PCs αυξάνουν συνολικά προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος της μνήμης, είτε ο συναρμολογητής τοποθετεί λιγότερη μνήμη, πράγμα που έχει αντίκτυπο στην απόδοση.

Όσον αφορά τη μνήμη NAND Flash, αυτή έχει πέσει σε κόστος: χαρακτηριστικά τα 16Gbit chips flash έχουν πέσει κατά 5% από την αρχή του χρόνου, καθώς μάλιστα οι εταιρείες κατασκευής τους όπως η Samsung έχουν αυξήσει τους ρυθμούς παραγωγής. Η πτωτική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στους επόμενους μήνες, κι έτσι η αγορά μεγάλης χωρητικότητας καρτών μνημών αλλά και USB flash drives θα είναι ακόμα πιο συμφέρουσα.

ΠΗΓΗ: http://tech.pathfinder.gr/IT/news/156146.html