Αντίο FireFox, καλωσήρθες IceWeasel!

Μετά την διαμάχη μεταξή Debian και Mozilla, εμφανίστηκε πριν λίγες μέρες η έκδοση GNU έκδοση του Mozilla(GnuZilla) και η GNU έκδοση του Firefox(IceWeasel).

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του GNU, ενώ ο κώδικας του Firefox είναι δωρεάν, τα εκτελέσιμα αρχεία περιέχουν επιπλέον στοιχεία, τα οποία δεν είναι δωρεάν(βλ. logos). Ο κύριος σκοπός τους είναι να έχουν οι χρήστες της Debian/Ubuntu, πάντα έναν ενημερωμένο browser. Η αλλαγή του ονόματος ήταν μονόδρομος, γιατί στην περίπτωση που απλά θα αγόραζαν το εικονίδιο του firefox(που δεν είναι δωρεάν) θα έπρεπε το ίδρυμα mozilla να ελέγχει κάθε έκδοση του Firefox που θα προοριζόταν για τις συγκεκριμένες διανομές, πράγμα που θα είχε μεγάλες επιπτώσεις στον χρόνο διάθεσης των ενημερώσεων.

Ως αποτέλεσμα άρχισε η εντατική ανάπτυξη των δύο “νέων” browser, που θα είναι τελείως δωρεάν, με τους προγραμματιστές της Debian να συμμετέχουν ενεργά στο project. Ήδη ενωσματώθηκαν κάποια νέα χαρακτηριστικά με σκοπό την προστασία προσωπικων δεδομένων, όπως το μπλοκάρισμα των εικόνων του ενός pixel, που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή δεδομένων σε cookies.

http://www.gnu.org/software/gnuzilla/
http://www.internetnews.com/dev-news/article.php/3636651