ADAOX: Συμβουλές προστασίας για το worm Nyxem, που πιθανόν να ενεργοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου

Η ADAOX η εταιρεία που φέρνει το antivirus & antispyware NOD32 στην Ελλάδα, συστήνει στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών ορισμένους απλούς τρόπους προφύλαξης από το επικίνδυνο «σκουλήκι» (worm) Nyxem, γνωστό επίσης και ως Blackmal, Kama Sutra, VB. NEI και CME-24, που πιθανόν να ενεργοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου 2006.

Το worm εξαπλώνεται μέσω ενός συνημμένου, συμπιεσμένου αρχείου, μεγέθους περίπου 100 KB, που αν εκτελεσθεί μολύνει τον υπολογιστή. Αρχικά, χρησιμοποιεί το βιβλίο διευθύνσεων για να αποστείλει μαζικά τον εαυτό του (όπως κάνουν τα περισσότερα worms). Στη συνέχεια, στις 3 Φεβρουαρίου αλλά και στις 3 κάθε μήνα, το worm είναι προγραμματισμένο να ενεργοποιείται και να διαγράφει τις εφαρμογές antivirus του υπολογιστή, όπως επίσης και 11 τύπους αρχείων, ανάμεσά τους και οι πιο διαδεδομένοι: αρχεία Word, Excel, PowerPoint, Acrobat, Ζip κ.ά. Περισσότερα στοιχεία για το worm υπάρχουν εδώ: http://eset.com/msgs/vbnei.htm .

Όπως γίνεται προφανές από τα παραπάνω, οι υπολογιστές που θα προσβληθούν και δεν διαθέτουν επαρκή προστασία, κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή των δεδομένων. Για το λόγο αυτό, η ADAOX προτείνει στους χρήστες: α) να μην ανοίγουν συνημμένα που προέρχονται από άγνωστες πηγές, ειδικά αν ο τίτλος είναι παραπειστικός (λ.χ. «REply» από άγνωστους αποστολείς.) β) Αν σκοπεύουν να ανοίξουν κάποιο συνημμένο, να το αποθηκεύουν πρώτα στο δίσκο και να το ελέγχουν για ιούς και όχι να το ανοίγουν κατευθείαν από το e-mail. γ) Να τηρούν, για παν ενδεχόμενο, αντίγραφα ασφάλειας των δεδομένων τους, σε εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης, λ.χ. cd, dvd. δ) Να χρησιμοποιούν κάποια αξιόπιστη εφαρμογή προστασίας από ιούς, worms και λοιπές ψηφιακές απειλές, την οποία θα φροντίζουν να ανανεώνουν συχνά. Εναλλακτικά όσοι χρήστες δεν διαθέτουν κάποιο πρόγραμμα προστασίας από ιούς, μπορούν να κατεβάζουν μία πλήρη έκδοση του NOD32, για δωρεάν χρήση 30 ημερών από τη διεύθυνση http://www.eset.com/download/ .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το NOD32 εντόπισε το εν λόγω worm από την πρώτη στιγμή της εμφάνισή τους, χωρίς virus signature, αλλά απλά και μόνο ερμηνεύοντας τη συμπεριφορά του. Η ικανότητα του NOD32 να ανιχνεύει άγνωστους, μη καταγεγραμμένους ιούς, θεωρείται μοναδική, κάτι που έχει καταδειχθεί σε πολλές παλαιότερες και πρόσφατες έρευνες ανεξάρτητων εργαστηρίων. Ενδεικτικά βλέπε: http://www.pcmag.com/article2/0,1895,1916880,00.asp .

Το NOD32 (www.NOD32.gr) είναι η πολυβραβευμένη πλατφόρμα ασφάλειας της αμερικανικής εταιρείας ESET, που προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία από ιούς, worms, trojans, προγράμματα spyware, adware, keylogger, riskware και phishing. Χάρη στα advanced heuristics (αλγόριθμοι εντοπισμού με τεχνητή νοημοσύνη), το Virus radar on-line (πρότυπο παρατηρητήριο ιών) και το σύστημα αμφίδρομης αυτοματοποιημένης επικοινωνίας ThreatSense, έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως το κορυφαίο πρόγραμμα αντιμετώπισης ψηφιακών απειλών. Το NOD32 απευθύνεται, με ανάλογες εκδόσεις, σε εταιρικούς και οικιακούς χρήστες. Υποστηρίζει όλες τις εκδόσεις των Windows και επιπλέον Windows XP και Windows Server 2003 στα 64 bits, Microsoft Exchange Server, MS-DOS, Unix, Linux (Workstations, File και Mail Server), Kerio (Mail Server και WinRoute Firewall), Novell Netware Server και Lotus Domino Server. Η τιμή διάθεσης του retail pack για οικιακούς χρήστες (1 άδεια χρήσης για 1 έτος) ανέρχεται στα 39 ευρώ, τελική τιμή, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Στην Ελλάδα διατίθεται από την εταιρεία ADAOX, μέσω εκτεταμένου δικτύου μεταπωλητών.

Σχετικά με την ADAOX (www.adaox.com)
Η εταιρεία ADAOX συστήθηκε το 2001, με στόχο την προώθηση (distribution) κορυφαίων λογισμικών λύσεων ασφάλειας, στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Σήμερα, διαθέτει ένα δίκτυο 200 συνεργαζόμενων εταιρειών σε 13 χώρες, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων Antivirus, Antispam, Web Filtering, Intrusion Detection και Internet Bandwith Optimization. Εδρεύει στην Κύπρο.

Σχετικά με την ESET (www.eset.com)
Η εταιρεία ESET ιδρύθηκε το 1992, με στόχο την ανάπτυξη και την υποστήριξη antivirus και security λογισμικού. Στο μακρύ κατάλογο των εταιρικών πελατών της συγκαταλέγεται και η Microsoft, που χρησιμοποιεί το NOD32 για να ελέγξει τα προϊόντα της, πριν τα διοχετεύσει στην αγορά. Η ESET εδρεύει στις ΗΠΑ, ενώ τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα σε 60 χώρες, μέσω θυγατρικών (Βρετανία, Τσεχία, Σλοβακία) ή τοπικών συνεργατών.

Σχετικές ιστοσελίδες

Όλα τα προηγούμενα δελτία τύπου για NOD32 (στα ελληνικά)
http://www.presspoint.gr/source.asp?id=2629

Αναφορές ξένου τύπου για NOD32
http://www.NOD32.com/about/press.htm

Βραβεία NOD32
http://www.NOD32.com/news/awards.htm

Δοκιμές ταχύτητας NOD32
http://www.eset.us/compare/

Σημεία διάθεσης στην Ελλάδα και συνεργάτες
http://www.adaox.com/howtobuy/nod32/greece.html

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δελτίο τύπου παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Χαράλαμπο Νικόπουλο, υπεύθυνο επικοινωνίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, στο τηλ. 6932881530, e-mail babis@adaox.com.

Για κάθε άλλη πληροφορία παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Δημήτρη Ράικο, διευθυντή πωλήσεων για την Ελλάδα, στο τηλ. 6947619502, e-mail draekos@adaox.com.