ADAOX: Δύο καινούριες παραλλαγές του worm Bagle έχουν μολύνει ως τώρα 200.000 υπολογιστές

Η ADAOX, η εταιρεία που φέρνει το antivirus & antispyware NOD32 στην Ελλάδα, ενημερώνει τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, για τις δύο καινούριες, επικίνδυνες παραλλαγές του worm Bagle, που εμφανίσθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου και εξαπλώνονται ταχύτατα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πρόκειται για τα worms Win32/Bagle.FA και Win32/Bagle.EZ, που έχουν προσβάλλει ως τώρα περίπου 200.000 υπολογιστές, με πιο δραστήριο το πρώτο. Οι δύο παραλλαγές απενεργοποιούν τις εφαρμογές ασφάλειας (όπως τα προγράμματα antivirus) και εμποδίζουν τη λήψη καινούριων, ενημερωμένων εκδόσεων (διαδικασία internet update), μέσω της τροποποίησης ορισμένων αρχείων. Κατόπιν, συμπεριφέρονται ως trojan downloaders, επιχειρούν, δηλαδή, να κατεβάσουν στον υπολογιστή κακόβουλο λογισμικό από κάποια τοποθεσία του internet και να εγκαταστήσουν μία κερκόπορτα (backdoor), που αφήνει τους υπολογιστές έκθετους σε επιθέσεις καινούριων απειλών, λόγω της παύσης της διαδικασίας internet update. Οι χρήστες, οι διαχειριστές δικτύων κ.λπ. καλούνται να έχουν αυξημένη την προσοχή τους σε e-mails που αναγράφουν είτε στο θέμα είτε στο σώμα του μηνύματος τη λέξη «Price» ή «February price», και το επισυναπτόμενο αρχείο είναι συμπιεσμένο (.zip) και ονοματίζεται με μία από τις ακόλουθες λέξεις ή φράσεις:«price, pricelst, pricelist, price_lst, new_price, February_price, 21_price». Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο http://www.virus-radar.com.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το NOD32 εντόπισε αυτόματα και από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής τους τις δύο καινούριες παραλλαγές, χωρίς τη χρήση virus signatures. Χάρις στα advanced heuristics που χρησιμοποιεί και το Πρότυπο Παρατηρητήριο Ιών, Virus Radar on-line (www.virus-radar.com), της ESET, το NOD32 μπορεί να ανιχνεύει καινούριες, μη καταγεγραμμένες ψηφιακές απειλές, με μόνο κριτήριο τη συμπεριφορά τους. Στο δικτυακό τόπο της ESET (www.eset.com) οι χρήστες μπορούν να προμηθευθούν δωρεάν εφαρμογές αφαίρεσης των εν λόγω παραλλαγών, όπως επίσης μπορούν να κατεβάζουν και μία πλήρη έκδοση του NOD32, για δωρεάν χρήση 30 ημερών.

Το NOD32 (www.NOD32.gr) είναι η πολυβραβευμένη πλατφόρμα ασφάλειας της αμερικανικής εταιρείας ESET, που προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία από ιούς, worms, trojans, προγράμματα spyware, adware, keylogger, riskware και phishing. Χάρη στα advanced heuristics (αλγόριθμοι εντοπισμού με τεχνητή νοημοσύνη), το Virus radar on-line (πρότυπο παρατηρητήριο ιών) και το σύστημα αμφίδρομης αυτοματοποιημένης επικοινωνίας ThreatSense, έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως το κορυφαίο πρόγραμμα αντιμετώπισης ψηφιακών απειλών. Το NOD32 απευθύνεται, με ανάλογες εκδόσεις, σε εταιρικούς και οικιακούς χρήστες. Υποστηρίζει όλες τις εκδόσεις των Windows και επιπλέον Windows XP και Windows Server 2003 στα 64 bits, Microsoft Exchange Server, MS-DOS, Unix, Linux (Workstations, File και Mail Server), Kerio (Mail Server και WinRoute Firewall), Novell Netware Server και Lotus Domino Server. Η τιμή διάθεσης του retail pack για οικιακούς χρήστες (1 άδεια χρήσης για 1 έτος) ανέρχεται στα 39 ευρώ, τελική τιμή, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Στην Ελλάδα διατίθεται από την εταιρεία ADAOX, μέσω εκτεταμένου δικτύου μεταπωλητών.

Σχετικά με την ADAOX (www.adaox.com)
Η εταιρεία ADAOX συστήθηκε το 2001, με στόχο την προώθηση (distribution) κορυφαίων λογισμικών λύσεων ασφάλειας, στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Σήμερα, διαθέτει ένα δίκτυο 200 συνεργαζόμενων εταιρειών σε 13 χώρες, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων Antivirus, Antispam, Web Filtering, Intrusion Detection και Internet Bandwith Optimization. Εδρεύει στην Κύπρο.

Σχετικά με την ESET (www.eset.com)
Η εταιρεία ESET ιδρύθηκε το 1992, με στόχο την ανάπτυξη και την υποστήριξη antivirus και security λογισμικού. Στο μακρύ κατάλογο των εταιρικών πελατών της συγκαταλέγεται και η Microsoft, που χρησιμοποιεί το NOD32 για να ελέγξει τα προϊόντα της, πριν τα διοχετεύσει στην αγορά. Η ESET εδρεύει στις ΗΠΑ, ενώ τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα σε 60 χώρες, μέσω θυγατρικών (Βρετανία, Τσεχία, Σλοβακία) ή τοπικών συνεργατών.

Σχετικές ιστοσελίδες

Όλα τα προηγούμενα δελτία τύπου για NOD32 (στα ελληνικά)
http://www.presspoint.gr/source.asp?id=2629

Αναφορές ξένου τύπου για NOD32
http://www.NOD32.com/about/press.htm

Βραβεία NOD32
http://www.NOD32.com/news/awards.htm

Δοκιμές ταχύτητας NOD32
http://www.eset.us/compare/

Σημεία διάθεσης στην Ελλάδα και συνεργάτες
http://www.adaox.com/howtobuy/nod32/greece.html

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δελτίο τύπου παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Χαράλαμπο Νικόπουλο, υπεύθυνο επικοινωνίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, στο τηλ. 6932881530, e-mail babis@adaox.com.

Για κάθε άλλη πληροφορία παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Δημήτρη Ράικο, διευθυντή πωλήσεων για την Ελλάδα, στο τηλ. 6947619502, e-mail draekos@adaox.com.