Υποκλοπές – Μέγα θέμα

Τις τελευταίες μέρες είναι το πρώτο θέμα στις ειδήσεις! Συζητιέται στα παράθυρα από ανθρώπους γνώστες -καθηγητές πανεπιστημίων, επιστήμονες και γενικά ανθρώπους του χώρου των τηλεπικοινωνιών- και από ανθρώπους άσχετους με θέματα τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας -δημοσιογράφους κατά κανόνα-.

Ξαφνικά όλος ο κόσμος έπεσε από τα σύννεφα! Γιατί; Η Ελλάδα έχει παρελθόν ή καλύτερα παράδοση σε τέτοια θέματα. Πρώτη φορά ακούσαμε περιπτώσεις υποκλοπών; Και το ερώτημα που τίθεται:
Είναι σκάνδαλο για τη σημερινή κυβέρνηση;

ΜΑ γιατί να απαντήσουμε σ’ αυτήν την ερώτηση;! Όταν το πραγματικό θέμα μας δε θα έπρεπε να είναι αυτό! Θέμα μας είναι ότι όλοι μας βρισκόμαστε υπό συνεχή παρακολούθηση. Κέντρα που έχουν τα μέσα και τη δυνατότητα παρακολουθούν συνομιλίες ανθρώπων είτε για να ικανοποιήσουν την αρρωστημένη ανάγκη τους να συναγωνιστούν τις μεσημεριανές εκπομπές κουτσομπολιού είτε γιατί τίθονται θέματα εθνικής ή μη ασφάλειας.

Δηλαδή την περίοδο ολυμπιακών αγώνων δε θα μπορούσαν να παρακολουθούνται τηλέφωνα ύποπτων για συμμετοχές σε τρομοκρατικές ενέργειες; ΚΑΙ φυσικά!! Και μάλιστα κάποιοι μπορεί να ήταν και τελείως άσχετοι με τρομοκρατικές οργανώσεις και πραγματικά αθώοι! Παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων; Αυτά όμως δε μας ενδιαφέρουν. Μας ενδιαφέρει ότι παρακολουθείται ένα από τα δεν ξέρω και γω πόσα τηλέφωνα των πολιτικών. Μα οι ίδιοι οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι δεν είναι ασφαλές να συνομιλούν για σημαντικά θέματα μέσω τηλεφώνου και μάλιστα χωρίς κρυπτογράφηση της συνομιλίας!

Αλλά γιατί δε λέμε ότι πλέον ο μεγάλος αδερφός όλα τα βλέπει και όλα τα ξέρει. Παραδείγματα εργοδοτών που παρακολουθούν την αλληλογραφία υπαλλήλων άρθρο log.gr. Πρόσφατα οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήθελαν να περάσει οδηγία ή νομοσχέδιο στο ευρωκοινοβούλιο για την παρακολούθηση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας; Αλλά κανένα από αυτά τα θέματα που καταπατούν την προωπική μας ελευθερία δεν τονίζεται από τα ΜΜΕ. Και μην ξεχνάμε ότι όλα δε γίνονται στο βωμό της ασφάλειας από εγκληματίες και τρομοκράτες. Μην ξεχνάμε ότι όταν μπαίνουν θέματα εθνικής ασφάλειας ακόμα και αρχεία των providers ανοίγουν και παρουσιάζεται ποιος χρήστης με ποια IP από ποιο τηλέφωνο έκανε τι! Και όλοι τώρα αναρωτιούνται τι γίνεται!!!

Και τέλος για αυτό καθαυτό το συμβάν το υποκλοπών: Μια εταιρία που θέλει να λέγεται μεγάλη γνωρίζει ανα πάσα στιγμή ποιος κατασκεύασε το λογισμικό που χρησιμοποιεί και μάλιστα κάθε τμήμα αυτού! Έχει documentation χιλιάδων σελίδων. Πώς είναι δυνατόν να μην ξέρει ποιος κατασκεύασε αυτό το υποσύστημα που χρησιμοποιήθηκε ή ποιος το εγκατέστησε στη συνέχεια; Αν έχει άγνοια τότε δεν κάνει σωστά τη δουλειά της -απέναντι στους συνδρομητές της-.