Τύποι ταινιών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο

Telesync (TS)

Τα TS εγγράφονται επίσης σε κινηματογράφους με τη διαφορά ότι η κάμερα που χρησιμοποιείται είναι υψηλής απόδοσης/ποιότητας ενώ χρησιμοποιείται ξεχωριστή πηγή για τον ήχο .Το επίπεδο της ποιότητας (ήχου και εικόνας) κυμαίνεται από αποδεκτό έως μέτριο ενώ σπάνια μπορεί να έιναι και καλό.

Telecine (TC)

Τα TC δημιουργούνται με διάφορους τρόπους, όλοι όμως έχουν να κάνουν με την εξαγωγή της ταινίας απευθείας από το καρούλι. Δημιουργούνται σε widescreen (letterbox), ή σε full-screen (pan and scan) με άριστης ποιότητας ήχο και εικόνα.

CAM

Όταν λέμε Cam εννοούμε ότι η εγγραφή πραγματοποιείται από κάποιον θεατή σε κινηματογράφο με μια κάμερα . Με αποτέλεσμα οι ήχοι που κάνουνε οι τριγύρω ακούγονται στην εγγραφή , η ποιότητα δεν είναι καλή ούτε και ο ήχος , καλύτερα να της αποφεύγετε. Υπάρχουν περιπτώσεις οπού ο ήχος έχει παρθεί από το ασύρματο broadcasting σύστημα ενός drive-in cinema, οπότε σε αυτήν την περίπτωση ο ήχος είναι πολύ καλής ποιότητας. Η εικόνα όμως πάλι δεν είναι καλή.

Screener (SCR)

Ειναι συνήθως απο διαφημιστική κασετα/dvd που στέλνονται σε κριτικούς κλπ.. η ποιότητα συνήθως ειναι πολυ καλη ηχος και εικονα καποιες φορες υπαρχει watermark (δες παρακάτω) η κάποιο μήνυμα οτι ειναι copyrighted που εμφανίζεται κάποιες φορες ενω παίζει η ταινια

Work-Print (WP)

Ειναι η ταινια στην φαση του edit. Που σημαίνει ότι δεν εχει τα special effects και η επεξεργασία της δεν εχει τελειώσει.

DVD Rip (DVD)

Μια xvid κόπια από δίσκο DVD. Η ποιότητα είναι πάντοτε χαμηλότερη από αυτή του κανονικού dvd που κυκλοφορεί στην αγορά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχει και μικρότερη ανάλυση. Αν και θεωρητικά μπορούν να υπάρξουν DVD Rips με ποιότητα εφάμιλλη του κανονικού dvd, αυτό δεν γίνεται για λογούς μείωσης μεγέθους του αρχείου.

Watermarks

Τα μικρά BD, A ή Ζ (μεταξύ άλλων) σύμβολα στην ταινία. Η τοποθέτησή τους γίνεται από τους Ασιάτες που κυκλοφορούν την ταινία. Συναντούνται και σαν ημιδιάφανα σύμβολα που στιγματίζουν την ταινία και συνήθως είναι εμφανή καθ’όλη τη διάρκειά της. Μπορεί να υπάρχουν εξαιτίας της αρχικής κόπιας (χωρίς να έχουν τοποθετηθεί από Ασιάτες).

SE

Η ταινία προέρχεται από Special Edition DVD.

PROPER

Η προηγούμενη version εγινε απόσυρση λογο καποιου προβλήματος ποιότητα η κατι αλλο .. το prorper σημαίνει μια νεα εκδοχη καλύτερη χωρις προβλήματα

DC

Director’s Cut

LIMITED

Λιγες προβολες κινηματογράφου

STV

Δεν έγιναν προβολες στον κινηματογράφο κατευθείαν στα video clubs

REPACK

Ξανα επεξεργάστηκε και ξανα βγήκε , λογικα καλύτερη

DS Rip

DSR = Digital Stream / Satellite Rip – Digital stream rip (DSR) ειναι μια κόπια που τραβήχτηκε απο μια ψηφιακή πηγη οπως ενας δορυφόρος

BDBR Rip

Μια x264 κόπια από δίσκο Blu-Ray, σε μέγεθος ίσο με ένα dvd ή μεγαλύτερο (τα μεγέθη ξεκινούν από 4.38gb, 7.9gb και φτάνουν μέχρι τα 13gb) και σε ανάλυση 720p, 800p ή πιο σπάνια 1080p. Ακόμα και στην περίπτωση του 1080p όμως, η ποιότητα είναι χαμηλότερη σε σύγκριση τον αρχικό δίσκο Bluray, αφού έχει γίνει lossy συμπίεση.

R5 (DVD Region 5)

Μια xvid κόπια από δίσκο DVD που κυκλοφορεί στην region 5. Λόγω της μεγάλης cam πειρατείας που υπάρχει σε αυτές τις χώρες, οι εταιρίες διανομής βγάζουν την ταινία σε DVD πιο γρήγορα απ ότι σε Ευρώπη/Αμερική (δηλαδή υπάρχει μικρότερη καθυστέρηση από την στιγμή που η ταινία βγαίνει στο κινηματογράφο μέχρι να βγει σε DVD) ώστε να προλάβουν τους πειρατές. Συνήθως χωρίς extras και ήχο μόνο στην τοπική γλωσσά. Έτσι τα R5 rips είναι στην ουσία ταινίες με εικόνα από το region 5 dvd και ήχο από ένα cam (συνήθως παρμένο από drive-in cinema). Έχουν σχεδόν ίδια ποιότητα με ένα dvdrip. Σε παλιότερες εποχές τα R5 ήταν παρμένα από αναλογικές πηγές όπως VHS, ή από VCD, αφού το DVD δεν είχε διαδοθεί ως μέσο σε αυτές τις χώρες, αλλά τώρα πλέον όλα τα R5 είναι από DVD.

Προσοχή, τις περισσότερες φορές αυτοί οι τύποι κυκλοφοριών ταινιών που βλέπουμε στο διαδίκτυο, αναφέρονται σε πειρατικές – δηλαδή παράνομες – ταινίες.

Extra links της wikipedia για πληροφορίες για τα HDTV-Rip και PDTV

 

αναδημοσίευση με την άδεια του συγγραφέα nackgr από το freestuff.gr και διορθώσεις και extra links από τον kirkos_dim στο log.gr