Τσιπ μνήμης της IBM αποθηκεύει το ισοδύναμο 25 DVD

H ΙΒΜ δημιούργησε αίσθηση στη φετινή έκθεση CeBIT στο Ανόβερο παρουσιάζοντας το πρωτότυπο του Millipede, ενός τσιπ σε μέγεθος γραμματοσήμου που μπορεί να αποθηκεύει 125 Gigabyte δεδομένων, το ισοδύναμο 25 DVD.

To Millipede (μυριάποδο) είναι ένα τετράγωνο «μικρο-ηλεκτρικό-μηχανικό σύστημα» (MEMS) με πλευρά 2,4 εκατοστά. Σε όλη του την επιφάνεια φέρει χιλιάδες ακίδες από πυρίτιο, με τις οποίες τρυπά ένα μαλακό υπόστρωμα από πολυμερές και δημιουργεί οπές που αντιστοιχούν στα «0» και τα «1» της πληροφορίας.

Όπως αναφέρει το CNet.com, το τσιπ της IBM μπορεί να προσφέρει πυκνότητα δεδομένων που υπερβαίνει το 1 Terrabit ανά τετραγωνική ίντσα. «Ένα και μοναδικό Millipede μπορεί να συγκρατήσει 600.000 ψηφιακές φωτογραφίες» σχολίασε στη CeBIT εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το MEMS της IBM μπορεί να διαγράφει και να αντικαθιστά τις αποθηκευμένες πληφοροφορίες: Οι ακίδες θερμαίνονται και λιώνουν τοπικά το υποκείμενο πολυμερές ώστε να κλείνουν τις οπές, οι οποίες έχουν διάμετρο μόλις δέκα νανόμετρα.

Στην έκθεση CeBIT, που πραγματοποιείται στο Ανόβερο, η εταιρεία χρησιμοποίησε ένα μικροσκόπιο εξοπλισμένο με κάμερα για να επιδείξει ένα πρωτότυπο της συσκευής με χωρητικότητα 10 GB.

Σύμφωνα με την IBM, το τσιπ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε φορητές συσκευές, όπως φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα και USB drives σε περίπου δύο χρόνια.

—–

(www.pathfinder.gr)