Το τηλέφωνό σας είναι ισχυρότερο από τον πύραυλο Apollo

Το τηλέφωνό σας είναι ισχυρότερο από τον πύραυλο Apollo
Το τηλέφωνό σας είναι ισχυρότερο από τον πύραυλο Apollo

Στην τσέπη σας έχετε ένα κινητό τηλέφωνο που έχει μεγαλύτερη ισχύ από τον πύραυλο Apollo που έστειλε ο άνθρωπος στο φεγγάρι. Για να καταστεί σαφές, ο υπολογιστής του Apollo το 1969 μπορούσε να επεξεργαστεί 41,6 εντολές ανά δευτερόλεπτο. Ένα iPhone 6 επεξεργάζεται περίπου 3,36 εκ. εντολές ανά δευτερόλεπτο. Θα μπορούσατε να φανταστείτε πως μια τόσο μικρή συσκευή στην τσέπη σας έχει επεξεργαστική ισχύ που μπορεί να κατευθύνει ταυτόχρονα 120 εκατομμύρια πυραύλους Apollo του 1969 έως το φεγγάρι;

Και ο πιτσιρικάς ήδη αποκαλεί μπακατέλα το περσινό του κινητό επειδή δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει ή να κατανοήσει την αξία της τεχνολογίας που κατέχει, επειδή απλούστατα ως απλός χρήστης που είναι, δεν τον ενδιαφέρει η τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από αυτό αλλά η χρήση του. Εκτός των άλλων είναι ήδη συνηθισμένος στην ραγδαία εξέλιξη των κινητών και γνωρίζει εξαρχής πως ότι αγοράσει σήμερα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα είναι ήδη ξεπερασμένο.

Είναι κάτι σαν το frontend και το backend στις εφαρμογές. Ο χρήστης δεν ενδιαφέρεται για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο, αλλά για αυτά που βλέπει και χρησιμοποιεί.

Και χάρη στην πληθώρα πλέον και τεχνολογιών και λογισμικού και τους ρυθμούς εξέλιξης τους και τον ανταγωνισμό, είναι συχνό φαινόμενο οι απλοί χρήστες να υποτιμούν και να μειώνουν με ευκολία τεχνολογίες στις οποίες έχουν επενδυθεί εκατομμύρια χρημάτων αλλά και εργατοωρών.

Από την άλλη, με την ίδια ευκολία μπορεί να γίνει hit κάποια φθηνή και απλή , καμιά φορά και θεωρητικά ανούσια συσκευή (π.χ. Fidget Cube) ή λογισμικό να γίνει viral, δηλαδή δημοφιλές μέσω διαδικτυακής διαμοίρασης, για το οποίο δεν δαπανήθηκαν ούτε πολλά χρήματα, ούτε πολύς χρόνος στην ανάπτυξη του. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια, εκτός της χρηστικότητας, παίζουν ρόλο και άλλα θέματα, όπως το timing κυκλοφορίας, το marketing του, οι κριτικές και ο διαμοιρασμός της είδησης κυκλοφορίας του στα κοινωνικά δίκτυα κ.α.