Το τέλος δεν είναι μακριά…..

Μερικοί λένε ότι ο κόσμος θα τελειώσει μέσα στη ζέστη, μερικοί λένε στην παγωνιά, αλλά φαίνεται ότι μας περιμένει χειρότερη μοίρα. Ειδικοί λένε ότι κάθε 62 εκατομμύρια χρόνια ο κύκλος της καταστροφής κτυπά τη Γη. Και από την τελευταία έχουν περάσει ήδη 65 εκατομμύρια χρόνια.

Αφού ανέλυσαν την εξόντωση εκατομμυρίων αρχαίων ειδών τα τελευταία 542 εκατ. χρόνια οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί μια μαζική εξαφάνιση να συμβεί στην εποχή μας οποιαδήποτε στιγμή.

Η έρευνά τους έχει δείξει ότι κάθε 62 εκατομμύριο χρόνια – συν ή μείον 3 εκατομμύρια χρόνια – γίνεται κάποια μαζική εξαφάνιση από την επιφάνεια του πλανήτη σε τρομερά ποσοστά. Και η βεβαιότητα τους στα αποτελέσματα είναι όπως λένε 99%.

ImpactΚαι δεδομένου ότι η τελευταία μεγάλη εξαφάνιση εμφανίστηκε πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, όταν εξαφανίστηκαν απότομα οι δεινόσαυροι και χιλιάδες άλλα πλάσματα, η μελέτη προτείνει ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει έναν αρκετά μεγάλο κίνδυνο. Ακόμα χειρότερα, οι επιστήμονες δεν έχουν καμία ιδέα για την πηγή του.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει αυτός ο κύκλος καταστροφής και μαζικών εξαφανίσεων των ειδών κάθε 62 εκατομμύρια χρόνια. Είναι πολύ, πολύ καθαρό από την ανάλυση των απολιθωμάτων από θαλάσσιους οργανισμούς”, λέει ο καθηγητής James Kirchner, του πανεπιστημίου Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ. “Δυστυχώς, όμως δεν έχουμε καμιά απολύτως ξεκάθαρη ιδέα για την αιτία.”

Η έκθεση των επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο Nature, πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Richard Muller και Robert Rohde επίσης από την πανεπιστημιούπολη του Μπέρκλεϋ. Αφού μελέτησαν τις εξαφανίσεις χιλιάδων διαφορετικών θαλάσσιων ειδών (τα απολιθώματα των οποίων συντηρούνται καλύτερα από τα επίγεια είδη), κατά τα προηγούμενα 500 εκατομμύρια χρόνια.

Τα αποτελέσματά τους ήταν απολύτως απροσδόκητα. Ήταν γνωστό ότι μαζικές εξαλείψεις έχουν εμφανιστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της Πέρμιαν εξαφάνισης, πριν 250 εκατομμύρια χρόνια, περισσότερο από το 70 τοις εκατό όλων των ειδών εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Αλλά οι περισσότερες έρευνες προτείνουν ότι αυτές συνδέθηκαν με συγκρούσεις αστεροειδών και άλλα τυχαία γεγονότα.

Αλλά οι Muller και Rohde διαπίστωσαν ότι, δεν είναι και τόσο απρόβλεπτες, οι μαζικές εξαφανίσεις εμφανίζονται κάθε 62 εκατ. χρόνια, σαν ένα προγραμματισμένο ραντεβού που είναι εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον Kirchner.

Ολόκληρο το άρθρο:http://www.physics4u.gr/news/2005/scnews1885.html