Το π@π@κι «ξαναβουτά» στον Κυβερνοχώρο, πλήρως ανανεωμένο

Είναι μόλις τεσσάρων ετών, όμως δείχνει κιόλας ώριμο, χωρίς να χάνει τη νεανική φρεσκάδα του. Έχει μάθει να μην ποιεί την νήσσαν, αλλά να «βουτά» όλο και πιο βαθιά στα νερά του Διαδικτύου και της επικαιρότητας. Γι’ αυτό έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως εναλλακτικό μέσο ενημέρωσης.

Ο λόγος για το π@π@κι, το ηλεκτρονικό περιοδικό (e-zine) ποικίλης ύλης του Δημοσιογραφικού Εργαστηρίου του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Από αυτόν τον μήνα, το π@π@κι επιστρέφει στο Διαδίκτυο με ολοκαίνουργια, πλούσια ύλη αλλά και έναν πλήρως ανανεωμένο (λειτουργικά και αισθητικά) ιστοχώρο, τον οποίο αξίζει να επισκεφθείτε.

Οι κύριες στήλες του περιοδικού αφορούν την πολιτική, τον πολιτισμό, τα μέσα επικοινωνίας, την τεχνολογία, τον αθλητισμό καθώς και φοιτητικά θέματα. Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στα ρεπορτάζ που είναι αποτέλεσμα πρωτογενούς έρευνας. Το μεγάλο «στοίχημα» είναι η πρωτοτυπία των θεμάτων ή η προσέγγιση ήδη γνωστών ζητημάτων με φρέσκια ματιά. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι συνδέσεις (links) προς χρήσιμες ιστοσελίδες. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα άπαντα γνωστών Ελλήνων λογοτεχνών –τα οποία προσφέρονται σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να μπορεί κανείς να τα διαβάσει ή να τα αποθηκεύσει στον υπολογιστή του– και τα δωρεάν backgrounds και screensavers.

Η ύλη του περιοδικού ανανεώνεται κάθε μήνα (με εξαίρεση τις περιόδους των εξετάσεων), αλλά προστίθενται διαρκώς νέα ρεπορτάζ και άρθρα εμπνευσμένα από την επικαιρότητα. Για τη διαμόρφωσή της εργάζεται και πραγματοποιεί τακτικές συσκέψεις συντακτική ομάδα, αποτελούμενη από φοιτητές της δημοσιογραφικής κατεύθυνσης του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Δημήτρη Ψυχογιό, τον επίκουρο καθηγητή κ. Νίκο Λέανδρο και τον επίκουρο καθηγητή κ. Νίκο Μπακουνάκη.

Ο στόχος του περιοδικού είναι διττός:
? Αφενός, να αποτελέσει μέσο άσκησης των μελλοντικών δημοσιογράφων και σημερινών φοιτητών του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 19 πρώην μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού που αποφοίτησαν, τα 11 εργάζονται πλέον επαγγελματικά στον χώρο της επικοινωνίας (σε εφημερίδες, δικτυακές πύλες, περιοδικά κ.ά.).
? Αφετέρου, να δημιουργήσει δικτυακή κοινότητα η οποία θα ανταλλάσσει απόψεις και θα εκφράζει θέσεις με αφορμή τα κείμενα που δημοσιεύονται στο π@π@κι. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν η δυνατότητα προσθήκης σχολίων κάτω από κάθε άρθρο ή ρεπορτάζ, η αίθουσα συζητήσεων (chat room), ο πίνακας μηνυμάτων (message board), η ψηφοφορία που διεξάγεται κάθε μήνα και, φυσικά, τα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Για τα δύο πρώτα απαιτείται η –δωρεάν– εγγραφή του χρήστη ως μέλους του περιοδικού. Η εγγραφή εξασφαλίζει επίσης δίαυλο επικοινωνίας με τα άλλα εγγεγραμμένα μέλη μέσω άμεσων μηνυμάτων (instant messages), ενημέρωση για κάθε ανανέωση μέσω newsletter και προσωπικό διαδικτυακό χώρο, όπου μπορούν να υποβληθούν κείμενα προς δημοσίευση.

Από τον Φεβρουάριο του 2001 –οπότε εμφανίστηκε το πρώτο «τεύχος» στο Διαδίκτυο– μέχρι σήμερα, το π@π@κι:
? Φιλοξένησε 660 ρεπορτάζ και άρθρα, γραμμένα από 108 διαφορετικούς συντάκτες.
? Παρουσιάστηκε σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και σε πολλούς ιστοχώρους.
? Καθιέρωσε μόνιμη συνεργασία με τη δικτυακή πύλη της ΕΡΤ (http://www.ert.gr/proektaseis), το αντίστοιχο ηλεκτρονικό περιοδικό του Τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (http://ilef.ankara.edu.tr/akildefteri) και άλλα sites.

Ύστερα από όλα αυτά, το π@π@κι είναι έτοιμο για μια νέα ακαδημαϊκή χρονιά γεμάτη ενδιαφέροντα και πρωτότυπα θέματα, συχνές ανανεώσεις και εκπλήξεις!

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ενημέρωση, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση του περιοδικού: papaki@panteion.gr.

http://www.papaki.panteion.gr