Τι θα κάνουμε αν κλειδώσει το bios του φορητού μας??? Μέγας Γολγοθάς!

H ιστορία μου είναι κάτι μεταξύ γέλιων και δακρίων αλλά πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον.
Ο αδερφός μου έχει ένα notebook Compaq Presario 2527. Τα Χριστούγεννα προσπάθησε να απενεργοποιήσει το password του bios εισάγοντας -κενό- κωδικό όπως θα κάναμε σε ένα desktop μηχάνημα.

Δυστυχώς το μηχάνημα κλείδωσε βάζοντας δικό του άγνωστο κωδικό και έγινε αδύνατη η εκκινησή του. Δεν δεχόταν ούτε το κενό κι ούτε τον προηγούμενο κωδικό φυσικά.

1.Ψάχνω στο internet για backdoor κωδικό που όμως για το συγκεκριμένο bios δεν υπάρχει (Phoenix 4 release 6).

2. Μπαίνω στο hp.com και μιλάω LIVE CHAT με τεχνικό της hp! (Έπαθα πλάκα οφείλω να πω). Μου είπε ευγενικά πως είναι αδύνατο να ξεκλείδωθεί με οποιαδήποτε δική μου ενέργεια και έπρεπε να μιλήσω με το τεχνικό τμήμα της χώρας μου όπου μου έδωσε και το τηλέφωνο παρακαλώ.

3. Ρώτησα για την περίπτωση αφαίρεσης της μπαταρίας ή την ύπαρξη jumper clear cmos αλλά μου είπε πως και jumper δεν υπάρχει και πως ακόμα και την μπαταρία να έβαζα δεν θα έσβηνε το cmos καθώς οι ρυθμίσεις αποθηκεύονται σε eeprom κι όλα αυτά για λόγους ασφαλείας.

4. Τηλεφωνώ στην ελληνική hp και με πρωτόγνωρη ευγένεια και αφού εξήγησα όλη την ιστορία ο τεχνικός μου ζήτησε με fax την απόδειξη αγοράς και την ταυτότητα και επίσης την συμπλήρωση μιας φόρμας που του έστειλα με e-mail. (Για να διαπιστωθεί ότι το laptop δεν είναι κλεμμένο όλα αυτά.)

5. Μου λέει πάτα F2 και μετά F10 στην εκκίνηση. Το laptop τότε εμφανίζει ένα παράθυρο που λέει HASH CODE και έχει ένα πενταψήφιο νούμερο. Αφού του έστειλα με fax το HASH CODE μου έστειλε τους αντικωδικούς που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο πενταψήφιο νούμερο.

6. Δυστυχώς δεν δούλεψε … και με παρέπεμψε σε εξουσιοδοτημένο τεχνικό της hp που έτυχε κοντινοτερός μου να είναι η Altec.

7. Με ευγένεια πραγματικά ο τεχνικός της ALTEC αφού άκουσε τι του είπα μου ζήτησε να επικοινωνήσω σε τρεις μέρες μαζί του. Τελικά με πήρε αυτός στο κινητό και μου ζήτησε την απόδειξη αγοράς για να δει αν ίσχυε η εγγύηση ή οποία ευτυχώς έληγε σε μια βδομάδα (ΟΥΦ)

8. Το laptop ήταν μη ξεκλειδώσιμο και χρειαζόταν αλλαγή MOTHERBOARD!!! To chipακι του bios ήταν μη αντικαταστάσιμο.

9. Τελικά σε πέντε μέρες ήρθε το motherboard και έχω αυτή τη στιγμή το laptop όπως ήταν με καινούριο motherboard, πλήρως λειτουργικό και χωρίς να πληρώσω δραχμή!

10. Αυτή η ιστορία είχε αίσιο τέλος αλλά από μια βόλτα στο internet ανακάλυψα ότι είναι αναρίθμητοι αυτοί που έχουν κλειδωμένα laptop και δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν γιατί πέταξαν την απόδειξη αγοράς και δεν μπορούν να αποδείξουν ότι δεν είναι κλεμμένο!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΑ BIOS ΤΩΝ LAPTOP!