Τι να προσέξετε στα πακέτα φιλοξενίας (hosting) & κατοχύρωσης domain names

Θέλετε να κατοχυρώσετε ένα domain name (π.χ. http://www.to_site_mou.gr ή http://www.to_site_mou.com) και χρειάζεστε μερικές συμβουλές; Το παρακάτω κείμενο ίσως σας βοηθήσει:

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε πως οι περισσότεροι που παρέχουν φιλοξενία (hosting) παρέχουν και υπηρεσίες κατοχύρωσης ονομάτων είναι δηλαδή και domain register. Μάλιστα σε πολλούς με το που κλείνετε ένα πακέτο φιλοξενία, παρέχουν δωρεάν και ένα domain name, συνήθως .com, .net, .org αλλά έχει και κάποιους που δίνουν και .gr . Παρόλα αυτά αν το επιθυμείτε, μπορείτε να κατοχυρώσετε σε άλλον το domain name και σε άλλον να κλείσετε ένα πακέτο φιλοξενίας.

Κάποιες συμβουλές για πακέτο domain + hosting:

  • Συγκρίνετε τις τιμές των πακέτων φιλοξενίας αλλά και της κατοχύρωσης domain names. Κατά διαστήματα βγαίνουν διάφορες προφορές που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε όπου όταν λήξουν μπορείτε εύκολα να μετακομίσετε το domain σας στον βασικό σας domain register (εφόσον έχετε και άλλα domain names και τα θέλετε να είναι κάπου όλα μαζί). Ειδικά πάντως για τα domains οι διαφορές τιμών είναι πολύ μικρές. Δηλαδή στα 2 χρόνια για παράδειγμα για ένα .gr domain το πολύ να βρείτε μια διαφορά της τάξης των 6-7 Ευρώ.
  • Συγκρίνετε χαρακτηριστικά πακέτων φιλοξενίας και αν καλύπτουν τις ανάγκες του/των sites που θέλετε να ανεβάσετε. Δεν είναι όλοι lamp servers (linux, apache, mysql, php) υπάρχουν και windows servers, οπότε πρέπει να δείτε σε περίπτωση που το site σας δεν αποτελείτε μόνο από απλές html σελίδες αλλά είναι δυναμικό (π.χ. joomla, wordpress, drupal, custom κλπ), τι χρειάζεστε για να τρέξει σωστά σε έναν shared server. (shared server = hosting server που μαζί με εσάς φιλοξενεί και αρκετούς άλλους στον ίδιο υπολογιστή (server), οπότε μοιράζεστε την ταχύτητα και τα resources του server (μνήμη, cpu κλπ) με άλλους. Όσο περισσότεροι φιλοξενούνται σε έναν server, τόσο πιο πολύ θα αργεί εφόσον δεν υπάρχει κάποιος διαμοιρασμός του φόρτου αλλά αυξάνονται και οι πιθανότητες να παρουσιαστούν κάποια προβλήματα, για παράδειγμα να κρασάρει ο server και να βγαίνουν offline όλα τα sites, επειδή κάποιος από όσους φιλοξενούνται ανέβασε μια εφαρμογή με λανθασμένο κώδικα που κράσαρε τον server. Αυτή είναι μια πληροφορία που δεν την δίνουν τις περισσότερες φορές όσοι πουλάνε hosting. Δεν θα σας πουν δηλαδή ότι έχουμε 500 sites σε έναν server. Και ακριβώς αυτό είναι που αναφέρεται συχνά ως “overselling”, όταν δηλαδή οι hosters, πουλάνε πακέτα φιλοξενίας με χαρακτηριστικά που αν στην πραγματικότητα τα χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα όλοι όσοι φιλοξενούνται στον ίδιο server, δεν υπήρχε περίπτωση να τους αντέξει. Στην ουσία, όλοι κάνουν overselling, απλά βασίζονται στις πιθανότητες.
  • Κάποια πακέτα φιλοξενίας προσφέρουν μαζί και δωρεάν domain names για 1 ή 2 χρόνια. Επίσης συχνά οι hosters βγάζουν πολύ καλές προσφορές φιλοξενίας οπότε καλό είναι να κάνετε μια ιστότσαρκα από τα site τους μήπως και ανακαλύψετε κάοια προσφορά που σας ενδιαφέρει. Μπορείτε να κάνετε και το ανάποδο. Να ζητήσετε εσείς προσφορές από τους hosters είτε μέσα από forums που πιθανότατα συμμετέχουν, όπως για παράδειγμα στο http://www.freestuff.gr που έχει πολλούς και πιθανότατα θα σας στείλουν pm κάποιοι από αυτούς με προσφορές τις οποίες έπειτα μπορείτε να αξιολογήσετε.
  • Ψάξτε για hosting reviews για τον hoster που σας ενδιαφέρει. Αν δείτε να αναφέρουν σε διάφορα forums ή reviews sites περισσότερες κακές κριτικές από ότι καλές, τότε καλό είναι να το ξανασκεφτείτε αν θα το ρισκάρετε, γιατί έπειτα μπορεί να είστε εσέις οι επόμενοι που θα τους τα “χώνετε” σε κάποιο forum/site.
  • Ένα χαρακτηριστικό των πακέτων φιλοξενίας που μετράει πάρα πολύ για αρκετούς, είναι τα λεγόμενα addon domains ή multiple domain hosting όπου στην ουσία πληρώνετε για ένα πακέτο φιλοξενίας το οποίο όμως σας επιτρέπει να φιλοξενήσετε πολλά domain names. Δηλαδή πληρώνετε για ένα χρόνο το πακέτο φιλοξενίας και μπορείτε να φιλοξενείτε σε αυτό για παράδειγμα 10 sites,  που σε άλλους hosters θα έπρεπε να πληρώσετε 10 διαφορετικά πακέτα φιλοξενίας.
    Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα α) τι χώρο στους δίσκους σας δίνουν (πόσα MB, GB), β)  τι μηνιαίο traffic, γ) πόσες βάσεις δεδομένων και τι μέγεθος η καθεμία αλλά και δ) τι resources usage επιτρέπουν (x%) που συνήθως δεν αναφέρονται στα βασικά χαρακτηριστικά του πακέτου. Δηλαδή το να πάρετε ένα πακέτο για πολλά sites και να σας δίνουν για παράδειγμα 100mb χώρου ή 1gb μηνιαίου traffic πιθανότατα να μην είναι αρκετά εφόσον έχετε sites μεγαλύτερων απαιτήσεων. Δεν είνα σπάνια η τακτική ορισμένων hosters που πουλάνε τέτοια πακέτα, με το που δουν ότι δεν τους συμφέρει να σας φιλοξενούν στους server, να σας πουν ότι χρησιμοποιείται πολλά resources και για αυτό θα πρέπει να πάτε σε dedicated server, πράγμα που αν γίνει σημαίνει πάρα πολύ μεγαλύτερο μηνιαίο κόστος για εσάς.
  • Όλα τα πακέτα φιλοξενίας έχουν και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που χρειάζονται κάποιες τεχνικές γνώσεις για να τα αξιολογήσετε, αλλά σε γενικές γραμμές αυτά που σας ενδιαφέρουν κυρίως είναι: Χώρος, Traffic, υποστήριξη τεχνολογιών (php, mysql, python, ruby, asp, coldfusion, sql server, mod rewrite, .htaccess κλπ). Τα υπόλοιπα λίγο πολύ θα σας καλύπτουν π.χ. emails κανείς δεν δίνει κάτω από 10, στατιστικά ακόμα και να μην έχει το πακέτο σας βάζετε google analytics, ssl θα το χρειαστείτε μόνο αν πουλάτε μέσω του site σας.
  • Βασική είναι και η υποστήριξη που παρέχεται από τους hosters. Να μπορείτε να τους βρίσκετε εύκολα και να σας εξυπηρετούν όποτε τους χρειάζεστε και να παίρνουν καθημερινά backups για την αποφυγή απρόβλεπτων καταστάσεων.
  • Τέλος βασικότατη είναι και η ασφάλεια που παρέχεται, το οποίο όμως τις περισσότερες φορές κρίνετε στην πράξη. Αν δηλαδή κάθε τόσο βλέπετε πως ένας server πέφτει θύμα από hackers,τότε με βεβαιότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος όσων αφορά την ασφάλεια του.

update 10/2019: https://www.whoishostingthis.com/resources/web-hosting/
you can check an updated related article here