Τι είναι το twitter;

Στην ουσία είναι κάτι σαν party SMS σύστημα. Όπως στέλνεις μικρά μηνύματα σε φίλους και γνωστούς, ε εκεί μπορείς να "στείλεις" σε ΟΜΑΔΕΣ "οπαδών" σου (followers).

Δεν είναι τίποτε το φοβερό, παλιά κόλπα που απλώς από συγκυρίες έτυχε να πιάσουν τώρα. Τo ονομάζουν microblogging, και στην ουσία αφού φτιάξεις ένα account μπορείς να δημοσιεύεις σύντομα μηνύματα μέχρι 140 χαρακτήρων. Αυτά τα μικρά μηνύματα, σε κάποιες χώρες του εξωτερικού μπορούν να στέλνονται και σε κινητά, όπως και από κινητά μπορείς να στέλνεις μικρο-μηνύματα στο twitter και να το ενημερώνεις.

Και τι κερδίζεις;
Εδώ μπαίνουν τα "community κόλπα"… μπορείς να ακολουθήσεις (follow) άλλους εγγεγραμμένους χρήστες στο twitter (γνωστούς – φίλους – συγγενείς ή ακόμα και άσχετους) και από την κεντρική σου σελίδα να βλέπεις όλα τα μικρά μηνύματα που γράφουν ή στέλνουν αυτοί καθημερινά. Αυτό με τη μια σημαίνει πως αν το account σου το χρησιμοποιήσεις καθαρά για φίλους σου, μπορείς για παράδειγμα ενώ είσαι σε ένα μπαράκι να στείλεις ένα SMS στο twitter account σου, όπου ενημερώνεις γνωστούς και φίλους που είσαι και αν θέλουν να έρθουν να σε βρουν.

Εκτός από αυτή τη χρήση, έχει μετεξελιχθεί σε ένα party place όπου χρήστες από όλο τον κόσμο που βαριούνται να γράφουν κατεβατά σε blogs, γράφουν τις σκέψεις τους ή πράγματα που θεωρούν ενδιαφέροντα και θέλουν να τα μοιραστούν με όσους έχουν επιλέξει να τους ακολουθούν (τους followers τους δηλαδή που παρακολουθούν τις δημοσιεύσεις τους).

Έτσι για παράδειγμα εγώ έχω κάνει follow κάποιους γκουρού Coldfusion developers, μερικοί εκ των οποίων είναι και στο team ανάπτυξης του, και παρακολουθώ τι γράφουν… πολλές φορές είναι άσχετα προσωπικά τους μηνύματα (π.χ. πήγα στο τάδε συνέδριο ή βγήκα βόλτα με το σκύλο :p κλπ ) και άλλες χρήσιμα που έχουν σχέση με τα ενδιαφέροντα μου, για τα οποία άλλωστε διάλεξα να τους κάνω follow.

Καμιά φορά λειτουργεί και ως "μίνι κλειδαρότρυπα" όπου μπορείς να παρακολουθείς την ιδιωτική ζωή κάποιων ανθρώπων, πάντα εφόσον οι ίδιοι επιλέγουν να τη μοιράζονται μέσα από τις δημοσιεύσεις τους. Έχει μέλη γνωστούς πολιτικούς, καλλιτέχνες και κάθε είδους celebrity μέχρι εξειδικευμένους επιστήμονες ή ανθρώπους που μπορεί να θαυμάζεις και θα σου άρεσε να παρακολουθείς μέσα από αυτά τα μικρά μηνύματα να δεις πως περνάνε τη μέρα τους.

Έπειτα έχει και άλλα κόλπα όπως να μπορείς να στέλνεις απευθείας μηνύματα σε κάποιους άλλους χρήστες του twitter, να «σώζεις» κάποια αγαπημένα tweets, να μπορείς να παρακολουθείς τα μηνύματα ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της κοινότητας κλπ.

Όσο και να φαίνεται παράξενο, μέσω αυτού του συστήματος αποκτάς αρκετές φορές μια «οικιότητα» με κάποιους followers ή αυτούς που έχεις κάνει follow… αν και αυτό μάλλον μόνο όσοι το χρησιμοποιούν το νοιώθουν. 

Γενικώς πιστεύω πως όλες αυτές οι εφαρμογές, όπως το twitter, το facebook, το youtube, η wikipedia, το flickr κλπ έπιασαν όχι γιατί πρόσφεραν κάτι καινοτόμο, αλλά γιατί κάποια στιγμή γίνανε γνωστά – κάποια γίναν και μόδα, και από τη δημοτικότητα που αποκτήσανε, πλέον μαζεύουν και άλλο κόσμο, επειδή απλούστατα αυτός ο κόσμος γνωρίζει πως σε αυτά τα site με τόσες συμμετοχές συνήθως θα βρει και αυτό που ψάχνει, είτε αυτό είναι ένα video clip, είτε ένα άρθρο, είτε κάποιες φωτογραφίες, είτε τα εσώψυχα ενός συγγραφέα που θαυμάζουνε…

Σχετικά εξωτερικά links:
http://en.wikipedia.org/wiki/Twitter
http://dotsub.com/view/665bd0d5-a9f4-4a07-9d9e-b31ba926ca78