Θέλετε να αποκτήσετε δωρεάν website στο διαδίκτυο; Διαβάστε πως μπορείτε να το αποκτήσετε.

Θέλετε να φτιάξετε ένα website για προσωπική σας χρήση, αλλά να μη ξοδευτείτε; Εφόσον δεν το κατέχετε ώστε να φτιάξετε κάτι από τα μηδέν μόνοι σας, αλλά παράλληλα δεν θέλετε να πληρώσετε και κάποιους web developers / web designers να σας φτιάξουν το site που έχετε στο νου σας, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις χρησιμοποιώντας τις διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες που μπορούν να δημιουργούν αλλά και να φιλοξενούν τις δικές σας ιστοσελίδες:

Web site builders:

Συνήθως τις βρίσκουμε ως site generators ή website builders ή sitebuilders και μπορούν να φτιάχνουν ιστοτόπους ακολουθώντας ορισμένα βήματα με επιλογές για το εικαστικό κομμάτι, το περιεχόμενο και τις απαιτούμενες ρυθμίσεις. Συχνά έχουν κάποια έτοιμα templates / themes,  από τα οποία καλείστε να επιλέξετε αυτό που θέλετε και σε πολύ γρήγορους χρόνους αποκτάτε ένα λειτουργικό site ανέξοδα.
Μερικά τέτοια sites είναι:

 

Site builders προσφέρουν και τα περισσότερα γνωστά control panels των hosters (Plesk, Cpanel, Webmin, DirectAdmin κλπ), δηλαδή οι σελίδες διαχείρισης των web sites όταν αγοράζεται κάποιο πακέτο φιλοξενίας, όπως και αυτόματες εγκαταστάσεις διαφόρων έτοιμων scripts περιεχομένου, blog, ηλεκτρονικών καταστημάτων κ.α.

Blog engines:

Σου δίνουν τζάμπα site, τζάμπα φιλοξενία και sub domain αν δεν έχεις κατοχυρώσει δικό σου domain name και δεν έχεις server για hosting, επιλέγεις από ένα πλήθος templates και μπορείς να βρεις και άλλα δωρεάν στο web. Τα πιο γνωστά είναι:

Community sites / social networks / group sites:

Αν απλώς θέλετε να έχετε μια online παρουσία πολλές φορές είναι αρκετές και η υπηρεσίες που προσφέρουν τα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, όπως τα groups και τα pages του facebook ή το ning.com και παρόμοια που σας επιτρέπουν να φτιάξετε τα δικά σας κοινωνικά δίκτυα.

 

Showcase sites:

Πρόκειται για sites που σου επιτρέπουν να φτιάξεις έναν λογαριασμό και να αναδείξεις τα ταλέντα σου ή τις εργασίες σου.

 

Ακόμα και οι ISP που σας προσφέρουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο (π.χ. otenet , forthnet, hol κλπ) στις περισσότερες περιπτώσεις μαζί με την συνδρομή σας προσφέρουν και δωρεάν χώρο για απλές στατικές σελίδες ή και site builders.

Έτοιμα scripts:

Αν έχετε όρεξη να την ψάξετε παραπάνω μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις διάφορες έτοιμες εφαρμογές διαχείρισης περιεχομένου που κυκλοφορούν ευραίως όπως τις:
Wordpress, Joomla, Drupal και διάφορες άλλες: Λίστα με δωρεάν CMS

Έτοιμα templates:

Υπάρχουν πάντα και τα sites που πουλάνε έτοιμα κομένα html templates, που τα κατεβάζετε, προσθέτε το περιεχόμενο σας και τα ανεβάζετε σε κάποιον server όταν τα ολοκληρώσετε:

 

Όπως βλέπετε επιλογές υπάρχουν πολλές και μάλιστα αρκετές δωρεάν, οπότε αν απλά θέλετε να αποκτήσετε και εσείς ένα website ή blog στο διαδίκτυο και δεν έχετε κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις, ούτε μεγάλες προσδοκίες από αυτά, σίγουρα κάποια από τις παραπάνω προτάσεις μπορεί να σας καλύψει. Αν όμως σκοπεύετε να πουλάτε ηλεκτρονικά μέσω κάποιου ηλεκτρονικού καταστήματος ή θέλετε να προβάλλεται σωστά την επιχείρηση σας στο διαδίκτυο, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι απευθυνθείτε σε επαγγελματίες που έχουν ήδη στα δείγματα εργασίας τους (portfolio) websites που σας αρέσουν ή που σας συστήνουν άλλοι ευχαριστημένοι πελάτες τους.