Θα πάρουν τα μηχανήματα τις δουλειές μας; Μια απορία και δικαιολογημένη διαχρονική ανησυχία, φαίνεται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια όσο παρακολουθούμε να αυξάνεται η αυτοματοποίηση και να εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και να γίνονται πιο έξυπνες οι συσκευές και τα αντικείμενα (IoT) που χρησιμοποιούμε.
Επαγγέλματα σχετικά με μέσα μεταφοράς
Σε έναν κόσμο όπου όλα τα οχήματα που θα κινούνται στους δρόμους θα είναι υποχρεωτικά αυτό-οδηγούμενα και θα ακολουθούν πιστά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, κάποια επαγγέλματα πιθανών να είναι αχρείαστα και κάποια άλλα θα υποστούν σημαντικότατες μειώσεις φόρτου εργασίας, που θα έχουν φυσικό επακόλουθο και τις απώλειες θέσεων εργασίας.
Από την στιγμή που θα ελαχιστοποιηθούν τα τροχαία ατυχήματα λόγω ανθρώπινου λάθους, επαγγέλματα όπως:
- Ασφαλιστής αυτοκινήτων
- Πραγματογνώμονας Τροχαίων Ατυχημάτων
- Τροχονόμοι
πιθανών να μην χρειάζονται ποια.
Και ασφαλώς θα υπάρχει και μείωση δουλειάς στα συνεργεία αυτοκινήτων και οτιδήποτε σχετικό με τα ανταλλακτικά που προκαλούνται από ατυχήματα.
Ήδη κυκλοφορούν τέτοια αυτοκίνητα στους δρόμους από την Tesla και πολλοί άλλοι κατασκευαστές, όπως οι Google, General Motors, Daimler, Volvo, Ford, Jaguar Land Rover, Audi και BMW και άλλες φτιάχνουν τα δικά τους αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Και όχι μόνο αυτοκίνητα αλλά και μηχανές και άλλα μέσα μεταφοράς.
Εκπαιδευτικοί
Με το internet να κυριαρχεί και να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας ακόμα και για την αυτοεκπαίδευση του και όσο ο όγκος πληροφοριών στο διαδίκτυο αυξάνεται, ο ρόλος των εκπαιδευτικών θα είναι περισσότερο καθοδηγητικός παρά θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος αναμεταδότης πληροφοριών. Υπάρχουν ήδη υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης των πληροφοριών και online εκπαίδευσης και ακόμα και με αμφίδρομη ζωντανή επικοινωνία αν χρειαστεί, που μπορούν να αντικαταστήσουν της σχολικές αίθουσες με ηλεκτρονικές. Η υποχρεωτική αποστήθιση της πληροφορίας για μικρό χρονικό διάστημα, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές μέχρι σήμερα στις σχολικές αίθουσες, ήδη από αρκετούς θεωρείται ανούσια, από την στιγμή που ήδη οι περισσότεροι κουβαλάμε μαζί μας κινητά τηλέφωνα που μπορούν ανά πάσα στιγμή με ελάχιστο κόπο και σε ελάχιστο χρόνο να επιστρέψουν οποιαδήποτε πληροφορία.
Ακόμα και η φυσική παρουσία στις διδακτικές αίθουσες όπου συνεπάγεται παγκοσμίως απίστευτα υψηλά λειτουργικά έξοδα, θα μπορούσε ήδη να καλυφθεί σε αρκετές περιπτώσεις με την αντίστοιχη απομακρυσμένη εκπαίδευση.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα δημιουργώντας και αναμεταδίδοντας και γιατί όχι πουλώντας ψηφιακή γνώση και χτίζοντας εμπεριστατωμένη και ποιοτική ψηφιακή πληροφόρηση.
Ταχυδρομεία / Μεταφορικές εταιρείες
Με τα emails αντί των γραμμάτων και τα drones να έχουν ξεκινήσει να κάνουν αυοματοποιημένες παραδόσεις προϊόντων, οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα προσφέροντας κυρίως τις υπηρεσίες τους στην διαχείριση των στόλων, συνεννοήσεις όπου απαιτείται ανθρώπινη επικοινωνία, επιστροφές κλπ
Τύπος / Εκδόσεις (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες) / ΜΜΕ
Τα κλασικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ήδη πεθαίνουν, ειδικά από την νεολαία που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σε πολύ υψηλά ποσοστά είτε για την ενημέρωση του ,είτε για την ψυχαγωγία του.
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τον τύπο, όπου ελάχιστοι αγοράζουν πλέον εφημερίδες, περιοδικά και εκτυπωμένα βιβλία. Αυτό ήδη έχει αντίκτυπο και σε Βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους και σχετικά επαγγέλματα.
Προγραμματιστές / δημιουργοί λογισμικού
Οι πλατφόρμες λογισμικού γίνονται ολοένα και πιο εύκολες και προσιτές από οποιονδήποτε έχει τον χρόνο να ασχοληθεί και να εκπαιδευτεί και οι γλώσσες προγραμματισμού πολλαπλασιάζονται. Προς το παρών το συγκεκριμένο επάγγελμα βρίσκεται σε συνεχόμενη αύξηση και η ζήτηση και η αγορά εργασίας είναι τεράστια αλλά οι πιθανότητες της αντικατάστασης και των προγραμματιστών από έξυπνο λογισμικό δεν θεωρείται απίθανη.
Οι επενδύσεις τεραστίων κονδυλίων στην τεχνητή νοημοσύνη πέρα από την πρακτική της σε μηχανικές τεχνολογίες, κάποια στιγμή θα είναι δυνατή και η τεχνητή ψηφιακή πνευματική εργασία. Ήδη η Google’s αναπτύσσει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που θα αυτοδιδάσκεται πώς να δημιουργεί άλλες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Έχουμε ήδη δει πειραματισμούς με AI να γράφει λογοτεχνία, ποίηση και να συνθέτει μουσική. Κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη και τότε θα δούμε να παράγεται τεχνολογία που ο ανθρώπινος νους ακόμα δεν μπορεί να αντιληφθεί.
Η ανθρωπότητα θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για ένα αυτοματοποιημένο μέλλον όπου το εισόδημα θα προέρχεται κυρίως από υπηρεσίες που δεν θα έχουν καταφέρει να αυτοματοποιηθούν ως τότε. Οι απώλειες θέσεων εργασίας σαφώς και θα είναι πολύ περισσότερες και σε πολλούς άλλους τομείς που δεν αναφέρονται σε αυτό το κείμενο. Το αν θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε σωστά τον ελεύθερο χρόνο που θα προσφέρει μια ραγδαία αυτοματοποίηση, αλλά και το πως θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία που θα δημιουργηθεί, είναι ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν και αν είναι δυνατόν να λυθούν πριν κορυφωθούν.
Σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο:
- Will Your Job Be Done By A Machine?
σε αυτό το link μπορείτε να επιλέξετε το είδος εργασίας που επιθυμείτε και σας βγάζει ένα ποσοστό πιθανότητας εξαφάνισης του. - Will a robot take your job?
- Robots will steal your job: How AI could increase unemployment and inequality
- When Robots Take All the Work, What’ll Be Left for Us to Do?
- Watch out, coders — a robot may take your job, too