Τα ηλεκτροφόρα καλώδια η νέα τεχνολογία για υψηλών ταχυτήτων Διαδίκτυο

Περιγράφονται ως “το τρίτο καλώδιο” ένας τρίτος τρόπος για να αποκτηθεί ευρυζωνικό διαδίκτυο στο σπίτι σας πέρα από τις γραμμές καλωδίων (cable) και τις DSL συνδέσεις.
Η μέθοδος που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών στην Αμερική, χρησιμοποιεί τα ηλεκτροφόρα καλώδια για την παροχή υπηρεσιών internet και ήδη δοκιμάζεται στο Grand Ledge του νομού Eaton στο Μίτσιγκαν από 10.000 περίπου πελάτες και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2004.
Αν το πείραμα πετύχει η υπηρεσία αυτή θα γίνει σύντομα διαθέσιμη και στις υπόλοιπες πολιτείες και ιδιαίτερα σε τοποθεσίες που δύσκολα φτάνουν ή επενδύουν providers για παροχή internet υψηλών ταχυτήτων.

Η νέα αυτή τεχνολογία ονομάζεται BPL, ακρωνύμιο των λέξεων Broadband over Power Line και μπορεί να αποδώσει ταχύτητα 1 έως 3 mpbs. (megabits per second) με κόστος που υπολογίζεται γύρω στα 29.95 $ / μήνα.
Φαντάζεστε τι έχει να γίνει αν η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμοστεί στην Ελλάδα που ήδη έχουμε “κόντρα” μεταξύ ΟΤΕ και ΔΕΗ στις διαδικτυακές υπηρεσίες; Και σαφώς μια τέτοια υπηρεσία δεν απαιτεί ξεχωριστά πάγια για τον παρχοέα της γραμμής και έξτρα χρήματα για την συνδρομή, πράγμα που σημαίνει πως όλα τα χρήματα θα χρεωνόταν σε έναν ενιαίο λογαριασμό της ΔΕΗ και μάλιστα προσφέροντας υψηλότερες ταχύτητες από τις σημερινές broadband και πάνω από όλα εύκολα διαθέσιμες σε μέρη της Ελλάδας που τώρα δεν παρέχονται ούτε απλές (dialup) συνδέσεις.
Βέβαια όλοι μας διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για τις χρεώσεις που θα έκανε η ΔΕΗ για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών στην Ελλάδα, αλλά και τον χρόνο που θα χρειαζόταν για να τις παρέχει στην πράξη, από την στιγμή που υπάρχει μονοπώλιο και δημοσιυπαλληλικό καθεστώς.

http://www.freep.com/money/tech/mwendland18e_20041018.htm
http://news.com.com/Radio+operators+OK+rules+on+Net+over+power+lines/2100-1034_3-5412115.html
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,118168,00.asp