Συνθέτης Ομιλίας ΔΗΜΟΣΘέΝΗΣ

Ο συνθέτης ομιλίας ΔΗΜΟΣΘέΝΗΣ είναι ένα πολυγλωσσικό (multilingual και polyglot) σύστημα λογισμικού που μετατρέπει οποιοδήποτε κείμενο σε ομιλία και που υποστηρίζει πλήρως την ελληνική γλώσσα. Ο ΔΗΜΟΣΘέΝΗΣ στοχεύει στην παραγωγή καταληπτής ανθρωπομορφικής συνθετικής ομιλίας από ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών κειμένων. Η καινοτόμος, ανοικτή και αρθρωτή αρχιτεκτονική του προσφέρει μεγάλες δυνατότητες προσαρμογής και επέκτασης.

Το σύστημα ΔΗΜΟΣΘέΝΗΣ έχει υιοθετήσει με επιτυχία μερικές από τις κορυφαίες φωνητικές τεχνολογίες, ενώ παράλληλα εισάγει και καινούργιες μεθοδολογίες. Οι γεννήτριες προφοράς και προσωδίας που διαθέτει παράγουν ομιλία αρκετά κοντά στη φυσική. Ο ΔΗΜΟΣΘέΝΗΣ διαχειρίζεται τα κείμενα με ποικίλους τρόπους, αναγνωρίζοντας και αναλύοντας διάφορες μορφές τους, όπως ακρώνυμα, ημερομηνίες, αριθμητικά, κ.α.

Ο ΔΗΜΟΣΘέΝΗΣ είναι ιδανικός για συστήματα πολύμεσων (ομιλούσες εγκυκλοπαίδειες, παρουσιάσεις κ.ά.), εφαρμογές τεχνολογιών φωνής (π.χ. τηλεφωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες καταλόγου), βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.. Επιπλέον, μπορεί να ενσωματωθεί ή να συνδεθεί με άλλες εφαρμογές παρέχοντάς τους έξοδο σε μορφή ομιλίας. Η πρωτοποριακή του σχεδίαση είναι πολύ αποδοτική (περίπου 200 φορές realtime στην έκδοση 2), με αποτέλεσμα να προσφέρει πολλά κανάλια σε εξυπηρέτες (servers). Επιπλέον, η υποστήριξη πρωτοκόλλων όπως το MS-SAPI επιτρέπουν την εύκολη διασύνδεση του με πληθώρα εφαρμογών.

http://www.di.uoa.gr/speech/synthesis/demosthenes/gr/information.shtml